top of page
  • nabalunews

AMBIL LANGKAH KHAS UNTUK PEKERJA HARIAN DAN GOLONGAN RENTAN DI KAWASAN PKPD


Vista Minintod yang dikenakan PKPD baru-baru ini


16 Jun 2021


KOTA KINABALU: Dengan kemasukkan hari pertama di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di Vista Minintod di Penampang, ramai pekerja yang bergaji harian, golongan rentan dan ibu bapa yang tinggal di sana bimbang dengan keadaan mereka.


Pengumuman melalui pembesar suara ke seluruh 18 blok bangunan pangsapuri Vista Minintod memaklumkan penduduk untuk berada dalam rumah dan meminta ibu bapa supaya tidak membenarkan anak mereka keluar. Polis memberi amaran tindakan boleh diambil dan kanak-kanak boleh ditangkap dan dikompaun.


Pengerusi Persatuan Penduduk Vista Minintod Zainuddin Mohammad Ibrahim berkata, ramai penduduk dari 1,165 unit pangsapuri adalah pekerja gaji harian seperti pemandu Grab, pemain musik, dan pekerja di pasar raya atau salon.Perbincangan antara pegawai daerah Penampang di Vista Minintod

Bagi mereka yang berada di bawah lockdown selama dua minggu bermakna kehilangan pendapatan untuk keluarga mereka.


Di samping itu, kumpulan rentan seperti ibu bapa tunggal, orang kurang upaya dan warga emas hanya boleh berharap agar bantuan makanan disalurkan kepada mereka selama dua minggu ini untuk mengurangkan beban mereka.


Penolong Pegawai Daerah Penampang, Stanley Sikolis, berkata bantuan makanan daripada kerajaan sedang diatur dan mengalu-alukan sebarang bantuan lain daripada pejabat ADUN Kapayan, NGO atau orang ramai yang harus disalurkan melalui Pusat Kawalan Operasi Bencana (PKOB) Penampang.


Sementara itu ADUN Kapayan Jannie Lasimbang berkata, Pejabat ADUN Kapayan akan membantu dan sibuk menaikkan bantuan makanan untuk penduduk Vista Minintod.


“Minggu lalu, kami telah bekerjasama dengan DBKK untuk membantu penduduk di Kepayan Murah Rumah yang diletakkan di bawah PKPD.“Pejabat saya telah memperuntukkan RM5,000 untuk menambah barangan makanan dalam Kapayan Food Bank, dan kami juga bekerjasama dengan Kelab Sentuhan Kehidupan bagi merayu kepada organisasi dan orang ramai untuk menderma sama ada dalam bentuk wang atau barangan makanan.


“Pejabat ADUN Kapayan merancang untuk menyerahkan 1000 pek makanan kepada penduduk melalui PKOB Penampang secepat mungkin.


"Saya menyeru pihak berkuasa untuk menjalankan ujian swab yang diperlukan ke atas penduduk secepat mungkin dan mengambil langkah memutuskan rantaian jangkitan Covid-19 di Vista Minintod,” katanya.


Jannie turut merayu kepada orang ramai supaya menghormati dan mematuhi SOP sepanjang tempoh PKP bagi memutuskan rantaian jangkitan Covid-19 dan bagi mengelakkan peningkatan drastik kes di mana-mana kawasan yang boleh menyebabkan PKPD diisytiharkan dan menyukarkan penduduk lain.

Comments


bottom of page