Anwar jamin kerajaan akan terus pertahan kebebasan badan kehakiman
- Wartawan Nabalu News
- Oct 20, 2023
- 2 min read

20 Oktober 2023
Oleh Wartawan Nabalu News
KUALA LUMPUR: Kerajaan Perpaduan akan terus mempertahankan kebebasan badan kehakiman negara dan tidak akan mencampuri walau sedikit pun kuasa badan kehakiman, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Beliau juga menafikan dakwaan bahawa cabang eksekutif mengganggu proses badan kehakiman, yang beliau anggap sebagai menganggu proses badan kehakiman
"Biar saya ulang apa yang telah saya katakan sebelum ini, sebagai Perdana Menteri, saya bukan sahaja tidak mencampuri walau sedikit pun kuasa badan kehakiman, malah saya akan mempertahankan, walau apa cara sekalipun, kebebasan badan kehakiman," katanya pada Perhimpunan Agung Persatuan Undang-undang ASEAN (ALA) ke-14 di sini, lapor Bernama.
Beliau juga menegaskan bahawa kerajaan dan mereka yang memegang kuasa mesti bertanggungjawab atas keputusan dan tindakan mereka, dan kerajaan perlu telus dan mengamalkan prinsip kerajaan terbuka.
"Oleh itu, urusan dan keputusan yang tidak jujur tidak boleh digunakan untuk mengaburi mata rakyat atas nama Akta Rahsia Rasmi. Kemudian, ada doktrin bahawa undang-undang mesti adil dan saksama dan semua mesti mempunyai akses kepada keadilan," katanya.
Anwar juga menyeru para peguam supaya menjadi pejuang keadilan, pembela untuk golongan terpinggir dan pembawa kesaksamaan.
"Kita mesti berusaha untuk memastikan keadilan bukan komoditi hanya tersedia untuk mereka yang mempunyai kemampuan kewangan, sebaliknya hak sejagat yang boleh diakses oleh semua, tanpa mengira status sosioekonomi mereka," katanya.
Anwar berkata sejak lima tahun lepas, negara ini menyaksikan pelbagai isu politik, dan kedua-dua belah pihak baik orang berprinsip dengan pandangan berbeza, namun mereka cintakan negara.
"Kami mungkin berbeza dalam perspektif, tetapi kami berkongsi visi kepada sesuatu yang lebih hebat. Akan ada perselisihan faham antara kita. Perdebatan sengit adalah denyutan nadi demokrasi. Tetapi ada juga satu titik di mana perselisihan faham menjadi gangguan dan perselisihan. Ini adalah sesuatu yang kita semua mesti berusaha untuk mengelak," katanya.
Anwar berkata Malaysia kini bersedia untuk meraih faedah daripada pengimbangan semula global di mana teknologi kritikal dihasilkan, dan jika pelabur terkemuka dunia meletakkan sumber yang besar ke dalam negara, "kita mesti melakukan sesuatu dengan betul".
"Sama ada semikonduktor, alat ganti kapal terbang atau peranti perubatan, Malaysia berada dalam senarai pendek untuk syarikat yang mencari keseimbangan bakat, infrastruktur dan kos yang betul sambil melindungi diri mereka daripada risiko geopolitik.
Tambah Anwar, beliau mendengarnya secara peribadi daripada ramai ketua pegawai eksekutif syarikat Fortune 500 yang ditemuinya di New York bulan lepas.
Anwar berkata usaha untuk menarik syarikat-syarikat ini akan menjadi sia-sia jika kita meneruskan kempen tanpa henti ini untuk menggugat kestabilan dan menjejaskan kerajaan pada setiap langkah.















Comments