top of page
  • Wartawan Nabalu News

Anwar saksikan pemeteraian MoC, MoU dan LoI antara syarikat-syarikat Malaysia dan Laos


28 Jun 2023

Oleh Nabalu News


VIENTIANE: Malaysia dan Laos menandatangani beberapa perjanjian kerjasama dalam bidang perkeretapian, pelabuhan kering, dan tenaga sempena lawatan rasmi dua hari Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ke negara itu.


Anwar dan rakan sejawatnya Perdana Menteri Laos, Sonexay Siphandone menyaksikan pemeteraian Memorandum Kerjasama (MoC), Memorandum Persefahaman (MoU) dan surat niat (LoI) antara syarikat-syarikat dari kedua-dua negara pada Selasa.


Antara perjanjian yang ditandatangani ialah MoC antara Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) dan Lao National Railway State Enterprise (LNRSE).


Selain itu, MoC juga ditandatangani antara Mutiara Perlis Sdn Bhd (MPSB) dan Thanaleng Pelabuhan Kering (TDP).


Tenaga Nasional Berhad (TNB) pula menandatangani MoU dengan Electricite du Lao (EDL) untuk kerjasama dalam bidang tenaga, termasuk pembangunan projek hidroelektrik di Laos. TNB juga menyatakan hasrat bekerjasama dengan EDL menerusi LoI yang diserahkan kepada pihak Laos.


Anwar berharap kerjasama yang dimeterai itu akan mengukuhkan lagi pelaburan Malaysia di Laos dan memberi faedah kepada pembangunan sosio-ekonomi kedua-dua negara.Comments


bottom of page