top of page
  • nabalunews

ASEAN PERLU BERGERAK SEBAGAI SATU BLOK DALAM PERCEPATKAN DIGITALISASI


21 JAN 2021


KUALA LUMPUR: Negara-negara anggota ASEAN perlu memperkukuhkan kesalinghubungan dan bergerak sebagai satu blok bagi komuniti ASEAN dalam mempercepatkan pendigitalisan terutama semasa pandemik COVID-19.

Ketua Setiausaha Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) Datuk Seri Mohammad Mentek berkata ini kerana sektor digitalisasi berfungsi sebagai pemboleh kritikal bagi hampir semua sektor lain.

Oleh itu, katanya, adalah penting bahawa sektor ini memastikan keselamatan ekosistem digital dengan kebergantungan semua sektor untuk berfungsi dan menjalankan urusan masing-masing.


“Saya percaya bahawa kita telah mengadakan perbincangan yang berhasil dan Malaysia akan memastikan dedikasi sepenuhnya semasa memegang jawatan pengerusi,” katanya dalam ucapan penutup pada mesyuarat pertama Pegawai-Pegawai Kanan Digital ASEAN (ADGSOM1), di sini, hari ini.


Terdahulu, pegawai kanan tersebut mengadakan pertemuan dengan rakan dialog iaitu Amerika Syarikat, China, Jepun, Korea Selatan, India, Kesatuan Eropah (EU) dan Kesatuan Telekomunikasi Antarabangsa (ITU).


Mohammad juga mempengerusikan bersama mesyuarat ADGSOM1+EU secara maya dengan Pentadbir Prinsipal EU, Direktorat Jeneral Hal Ehwal Antarabangsa untuk Rangkaian Komunikasi, Kandungan dan Teknologi, Petri Koistinen.


Antara perkara yang dibincangkan dalam pertemuan tersebut termasuk kemajuan Pelan Kerja ICT ASEAN dan rakan dialog dan persediaan mesyuarat peringkat menteri yang dijadual berlangsung esok.

Mesyuarat ADGSOM secara maya selama dua hari itu disertai oleh kesemua 10 negara anggota ASEAN itu dan ia dihoskan oleh Malaysia dengan Sekretariat ASEAN bertindak sebagai pemudah cara.

Mesyuarat kemudian akan diteruskan dengan Mesyuara Menteri-Menteri Digital ASEAN Pertama (ADGMIN1) esok yang dipengerusikan oleh Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Saifuddin Abdullah.


Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin akan merasmikan mesyuarat tersebut dengan menyampaikan ucaptama pada jam 10 pagi. - Bernama

Comentarios


bottom of page