• nabalunews

BANTUAN RM200 KEPADA PETUGAS BARISAN HADAPAN DIHARAP DIPANJANGKAN KEPADA MEDIA3 DIS 2020


ISKANDAR PUTERI: Kerajaan Johor diharap dapat memanjangkan insentif bantuan tunai sebanyak RM200 yang diumum dalam Belanjawan negeri kepada petugas barisan hadapan minggu lepas, kepada pengamal media negeri ini.


Pengerusi Jawatankuasa Pelaburan, Pembangunan Usahawan, Koperasi dan Sumber Manusia Johor, Datuk Mohd Izhar Ahmad berkata langkah ini wajar diambil kerana media juga merupakan antara individu yang terkesan teruk ekonomi susulan daripada pelaksanaan pelbagai langkah untuk membendung penularan pandemik COVID-19.


Langkah itu termasuklah pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) serta Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), katanya.


“Dengan gaji pokok yang rendah, majoriti daripada mereka ini bergantung kepada pendapatan tambahan yang diperoleh menerusi bayaran elaun bahan berita yang telah disediakan dan disiarkan. Selain itu, mereka turut berhadapan risiko jangkitan kerana terpaksa turun ke lapangan dalam usaha menggali informasi untuk dikongsikan kepada masyarakat umum.


“Melihat kepada pengorbanan dan sumbangan mereka ini, wajarlah mereka ini diberi pengiktirafan dan ganjaran,” katanya dalam ucapan penggulungan Persidangan Dewan Undangan Negeri Johor di Kota Iskandar hari ini.


Minggu lepas, Menteri Besar Johor Datuk Hasni Mohammad mengumumkan kerajaan negeri akan menyalurkan bantuan tunai secara one-off sebanyak RM200 kepada petugas barisan hadapan melibatkan 30,000 individu dengan jumlah peruntukan sebanyak RM6 juta. – Bernama