top of page
  • nabalunews

BELANJAWAN 2021: PEMBANGUNAN LUAR BANDAR PERLU JADI FOKUS UTAMA


3 Nov 2020

KOTA KINABALU: Pembangunan luar bandar perlu menjadi fokus utama Belanjawan 2021 dengan penekanan kepada pembangunan infrastruktur serta jaringan internet, selain meningkatkan kemudahan pendidikan dan kesihatan.

Timbalan Ketua Menteri Sabah Datuk Dr Joachim Gunsalam berkata tumpuan utama bagi infrastruktur ialah jalan raya di kawasan luar bandar yang majoritinya kini pada tahap rendah yang menyebabkan penduduk berdepan kesukaran dalam kehidupan seharian.

Beliau yang juga Menteri Pembangunan Perindustrian Sabah berkata kebanyakan jalan raya negeri ini masih tidak sempurna yang secara tidak langsung menghalang rakyat memajukan diri sama ada dalam bidang ekonomi, pendidikan mahupun sosial.


"Jalan-jalan raya rosak dan tidak sempurna ini menyukarkan penduduk memasarkan hasil pertanian mereka yang sudah tentu menjejaskan usaha memajukan sektor pertanian bagi meningkatkan taraf hidup masyarakat luar bandar," katanya kepada Bernama menerusi aplikasi Whatsapp hari ini.

Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz dijadual membentangkan Belanjawan 2021 di Dewan Rakyat pada Jumaat ini.

Joachim berkata jaringan internet yang lemah menyebabkan penduduk luar bandar ketinggalan dalam semua bidang terutama pendidikan dan ini jelas dapat dilihat ketika pandemik COVID-19 yang semua kaedah pengajaran dan pembelajaran dilakukan dalam talian.

Beliau berkata akses internet yang kurang berkualiti akan menyukarkan pelajar di kawasan luar bandar mendapatkan pembelajaran berkualiti.

"Jurang komunikasi antara bandar dan luar bandar ini perlu diatasi segera,” katanya.

Selain itu, beliau juga berharap kerajaan melanjutkan tempoh moratorium dalam Belanjawan 2021 selama enam bulan lagi.

Joachim juga berharap taman perindustrian di Sabah seperti Taman Perindustrian Kota Kinabalu (KKIP), Kluster Industri Minyak Sawit (POIC) dan Sabah Oil and Gas Development Corporation (SOGDC) dapat diberi perhatian.

"Ini semua penting dalam membantu menjana ekonomi dan menyediakan peluang pekerjaan yang akan dapat membantu rakyat keluar daripada kemelut ekonomi sekarang," katanya. – Bernama

Comments


bottom of page