top of page
  • nabalunews

ENAM LELAKI BANGLADESH DITAHAN JALANKAN PERNIAGAAN AYAM


Gambar hiasan

14 FEB 2021


ALOR SETAR: Kegiatan warga asing yang membuka kedai runcit basah dan menjalankan perniagaan menyimpan, menyembelih dan menjual ayam di sebuah rumah kedai dua tingkat terbongkar dengan penahanan enam lelaki warga Bangladesh di Amanjaya, Sungai Petani, semalam.


Pengarah Jabatan Imigresen Kedah Zuhair Jamaludin berkata dalam Op Sapu yang bermula pukul 5 petang hingga 11 malam itu, seramai 17 pegawai dan anggota Imigresen menjalankan pemeriksaan di sembilan lokasi berasingan di sekitar Sungai Petani.


“Pemeriksaan di sebuah rumah kedai dua tingkat di Jalan Teratai, Amanjaya mendapati warga asing yang menyewa premis berkenaan daripada seorang warga tempatan telah membuka kedai runcit basah yang menjual ayam, ikan dan sayur-sayuran.

“Mereka juga menjadikan premis berkenaan sebagai tempat untuk menyimpan ayam hidup sebelum proses menyembelih dan menjual. Semasa serbuan, kesemua warga asing yang berumur antara 22 hingga 35 tahun itu sedang menjalankan tugas masing-masing,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.


Zuhair berkata pihaknya akan menjalankan siasatan lanjut terhadap pemilik premis dan pemilik lesen perniagaan yang menyewa dan membenarkan warga asing berkenaan menjalankan perniagaan di rumah kedai itu.


Beliau berkata kesemua mereka ditahan mengikut Seksyen 39(b) Peraturan-peraturan Imigresen 1963 kerana menyalahgunakan pas lawatan sosial atau pas kerja, Seksyen 6(1)(c) Akta Imigresen 1959/63 (Akta 155) kerana tidak memiliki dokumen perjalanan yang sah dan Seksyen 15(1) akta sama kerana tinggal lebih masa.

“Kesemua mereka dibawa ke Klinik Kesihatan Alor Setar untuk saringan COVID-19 sebelum ditempatkan di lokap Imigresen, Bangunan Kementerian Dalam Negeri di sini untuk siasatan sebelum dihantar ke Depoh Tahanan Imigresen Belantik di Sik,” katanya.


- Bernama

bottom of page