top of page
  • nabalunews

GAGAL LAKSANA UJIAN SARINGAN COVID PEKERJA ASING, PLKS TIDAK DIPERBAHARUI


Gambar Hiasan

2 FEB 2021


KUALA LUMPUR: Majikan yang gagal membuat ujian saringan COVID-19 terhadap pekerja asing sehingga 28 Feb ini boleh menyebabkan Pas Lawatan Kerja Sementara (PLKS) pekerja asing mereka tidak akan diperbaharui.


Menteri Sumber Manusia Datuk Seri M. Saravanan dalam kenyataan hari ini memaklumkan perkara tersebut dan menggesa majikan yang belum melakukan ujian saringan terhadap pekerja asing untuk segera berbuat demikian.


“Ini memandangkan berlakunya peningkatan kes COVID-19 baru-baru ini termasuk kluster berkaitan tempat kerja yang membimbangkan. Arahan ini adalah selaras dengan Seksyen 11 Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342).


“Malah, melalui operasi dan pemeriksaan yang dijalankan oleh Jabatan Tenaga Kerja (JTK) turut mendapati masih banyak majikan yang gagal memastikan pekerja asing yang digajikan mereka membuat ujian saringan COVID-19 meskipun arahan telah dikeluarkan untuk berbuat demikian,” katanya.


Beliau turut memaklumkan majikan yang menanggung kos saringan COVID-19 akan mendapat potongan cukai berganda bagi bayaran kos saringan pekerja yang dibuat sepanjang tahun ini.


Bermula 1 Jan, majikan diwajibkan memastikan pekerja asing yang digajikan mereka menjalani ujian saringan COVID-19 bagi membendung penularan wabak COVID-19. - Bernama

bottom of page