top of page
  • Wartawan Nabalu News

Guru disaran lapor kejadian keganasan seksual membabitkan murid – Azalina17 Mac 2024

Oleh Wartawan Nabalu News


SHAH ALAM: Guru-guru di negara disaran untuk segera melaporkan sebarang kejadian jenayah seksual yang membabitkan murid-murid sekolah.


Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Reformasi Institusi), Datuk Seri Azalina Othman Said, menekankan bahawa kegagalan melaporkan kes tersebut oleh warga pendidik menghalang pihak berkuasa daripada melindungi mangsa dan mengambil tindakan terhadap pelaku.


Dalam sidang media yang diadakan selepas pelancaran Konvensyen Mengenai Perlindungan Murid Daripada Eksploitasi Seksual, Azalina menyatakan bahawa pendidik yang mengabaikan aduan atau luahan murid yang mendakwa menjadi mangsa boleh didakwa di bawah Seksyen 19 Akta Kesalahan-Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017 (Akta 792).


Beliau juga berharap agar guru-guru dapat menjadi mata dan telinga di sekolah untuk membantu mencari penyelesaian kepada masalah ini.


"Harapan kita ialah dalam tempoh lapan jam mereka berada di sekolah, cikgu dan guru besar boleh menjadi mata dan telinga untuk membantu kami mencari penyelesaian kepada kes jenayah itu... Kami mahu lebih ramai guru tampil membuat laporan berhubung perkara itu.


"Yang pemangsa itu dah tentu salah tetapi cikgu-cikgu janganlah diam dan tak ingin masuk campur kerana ia adalah satu kesalahan... kerana jika anda tahu dan anda tidak melaporkannya, anda boleh didakwa," katanya.


Konvensyen tersebut juga dihadiri oleh Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek, Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari, dan Ahli Parlimen Bandar Tun Razak Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, yang semuanya memberikan penekanan kepada kepentingan pematuhan Seksyen 19.


Seksyen 19 Akta 792 memperuntukkan hukuman bagi individu yang gagal melaporkan niat atau perlakuan jenayah seksual, dengan denda maksimum RM5,000 bagi mereka yang tidak melaporkan maklumat tersebut ke balai polis berdekatan.


Azalina juga mengumumkan bahawa BHEU akan terus bekerjasama dengan kementerian berkaitan untuk memastikan undang-undang tersebut mempunyai impak yang diharapkan dalam masyarakat.


"Kami mengambil pendekatan berbeza kali ini dengan bekerjasama dengan semua pihak berkaitan untuk memastikan pelaksanaan undang-undang ini," tambahnya.


Fadhlina menambah bahawa Kementerian Pendidikan sedang berusaha untuk menambah bilangan guru kaunseling terlatih dan mengingatkan para pendidik untuk memberi perhatian terhadap murid serta tanda-tanda jenayah seksual.


Comentários


bottom of page