top of page
  • Wartawan Nabalu News

Keracunan metanol: Dua pelajar Pitas meninggal dunia


16 Jun 2023

Oleh Wartawan Nabalu News


KOTA KINABALU: Dua pelajar Tingkatan Lima dari sebuah sekolah menengah di Pitas, Sabah, yang kritikal akibat keracunan metanol selepas minum minuman berkarbonat dicampur dengan spirit, telah meninggal dunia.


Mereka, berusia 17 tahun, meninggal dunia pada Rabu dan Khamis lalu di Hospital Queen Elizabeth (QHE1) dan QHEII di Kota Kinabalu.


Ketua Polis Daerah Kota Marudu, Superintenden Zairolnizal Ishak, berkata punca kematian kedua-dua pelajar itu adalah kegagalan fungsi pelbagai organ dan kecederaan otak akibat keracunan metanol.


"Pelajar pertama meninggal dunia pada jam 4.08 petang Rabu, manakala pelajar kedua meninggal dunia pada jam 4 petang Khamis," katanya lapor Sinar Harian.


Beliau berkata mayat kedua-dua pelajar itu tidak perlu dibedah siasat kerana punca kematian telah diperoleh dan mangsa meninggal dunia semasa menerima rawatan.


"Kes diklasifikasikan sebagai mati mengejut," katanya.


Terdahulu, dua pelajar itu bersama 18 lagi rakan mereka menerima rawatan di hospital selepas minum minuman berkarbonat yang disyaki dicampur dengan spirit pada 6 Jun lalu.


Jabatan Kesihatan Negeri Sabah (JKNS) dalam kenyataannya mengesahkan bahawa 20 pelajar terbabit telah mengalami keracunan metanol.


Dua pelajar yang kritikal itu memerlukan bantuan pernafasan dan masing-masing dihantar ke Unit Rawatan Rapi (ICU) HQE1 dan HQEII.


Keracunan metanol merupakan masalah kesihatan awam yang serius di Malaysia. Pada September 2018, sebanyak 86 kes keracunan metanol dilaporkan di lima negeri dan wilayah persekutuan, yang mengorbankan 33 nyawa.


Metanol merupakan sejenis alkohol yang biasa digunakan sebagai pelarut organik. Metanol juga dikenali dengan nama lain iaitu metil alkohol, "wood alcohol" atau "spirit". Metanol berbentuk cecair yang ringan, mudah meruap, tidak berwarna, mudah terbakar dan mempunyai bau yang unik iaitu sedikit manis dan 'ringan' daripada etanol (alkohol yang diminum).


Metabolit metanol dalam tubuh boleh menyebabkan masalah-masalah utama seperti pengumpulan asid dalam darah ("metabolic acidosis"), kebutaan yang kekal serta kematian. Gejala-gejala awal adalah pesakit mempunyai masalah koordinasi dan imbangan badan, tahap kesedaran yang rendah dan kekeliruan.Comments


bottom of page