top of page
  • Wartawan Nabalu News

Kerajaan lanjutkan subsidi penerbangan Hari Raya ke Sabah, Sarawak, Labuan - Loke22 Mac 2023

Oleh Wartawan Nabalu News


PUTRAJAYA: Dalam usaha meringankan beban rakyat pada musim Aidilfitri akan datang, Menteri Pengangkutan Anthony Loke mengumumkan bahawa kerajaan telah memilih untuk memanjangkan sehari lagi tempoh tambang penerbangan bersubsidi dari semenanjung ke Sabah, Sarawak dan Labuan.


"Kami difahamkan orang ramai akan mengambil kesempatan pada hujung minggu untuk pulang ke kampung masing-masing jadi kami menambah satu hari lagi iaitu 6 April (Sabtu) untuk inisiatif harga maksimum ini," kata Loke semasa sidang media yang diadakan di sini hari ini, lapor Bernama.


Pada mulanya dijadualkan pada 7 hingga 9 April, tambang penerbangan bersubsidi kini akan merangkumi penerbangan dari 6 hingga 9 April, membolehkan penumpang mendapat manfaat daripada tambang maksimum terhad RM599 untuk penerbangan kelas ekonomi sehala.


Pelanjutan itu diunjurkan akan menanggung komitmen kewangan tambahan sehingga RM1.8 juta untuk kerajaan.


Tiket penerbangan bersubsidi ini akan tersedia untuk pembelian mulai jam 5 petang hari ini.


Inisiatif yang dilancarkan Kementerian Pengangkutan 15 Disember lalu itu bertujuan meringankan beban kewangan pengembara semasa musim perayaan utama, termasuk Tahun Baharu Cina, Hari Raya Aidilfitri, Pesta Kaamatan, Hari Gawai, dan Krismas.


Di bawah skim ini, kerajaan menanggung kos mana-mana tiket penerbangan sehala melebihi RM599 antara Semenanjung Malaysia dan Sabah, Sarawak, dan Labuan.


Tambahan pula, Loke menekankan usaha yang dijalankan oleh Kementerian Pengangkutan, dengan kerjasama Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), untuk memudahkan tambahan 342 penerbangan domestik di seluruh negara dari 3 hingga 18 April.


Langkah strategik ini telah menghasilkan peningkatan ketersediaan harga mampu milik tiket penerbangan, khususnya untuk laluan yang menghubungkan Kuala Lumpur ke destinasi utama di Sabah dan Sarawak.


Selain perjalanan udara, Loke mengumumkan Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) akan menyediakan enam perkhidmatan tren elektrik (ETS) tambahan dari 4 hingga 15 April, memenuhi pelbagai laluan. Perkhidmatan ini termasuk perjalanan antara KL Sentral - Padang Besar - KL Sentral, KL Sentral - Butterworth - KL Sentral, dan KL Sentral - Ipoh - KL Sentral, menawarkan sejumlah 1,260 tiket tambahan setiap hari. Keseluruhan peruntukan tiket ETS untuk musim perayaan Aidilfitri, termasuk perkhidmatan tetap dan tambahan, berjumlah 135,000 tiket.


Comments


bottom of page