top of page
  • Wartawan Nabalu News

Malaysia, China meterai 14 memorandum persefahaman dan perjanjian


19 Jun 2024

Oleh Wartawan Nabalu News

 

PUTRAJAYA: Malaysia dan China hari ini menyaksikan pertukaran sebanyak 14 memorandum persefahaman (MoU), perjanjian (MoA), protokol, dan kenyataan bersama yang melibatkan sembilan kementerian.

 

Majlis ini disaksikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Perdana Menteri China Li Qiang, yang sedang dalam lawatan rasmi pertamanya ke Malaysia sebagai Perdana Menteri China.

 

Sembilan kementerian yang terlibat dalam pertukaran dokumen tersebut ialah Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI); Kewangan; Pertanian dan Keselamatan Makanan; Perumahan dan Kerajaan Tempatan; Hal Ehwal Dalam Negeri; Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI); Pengajian Tinggi (KPT); Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan; serta Komunikasi.

 

Selain daripada MoU, Malaysia dan China juga telah memeterai kitaran kedua program lima tahun Malaysia-China untuk kerjasama ekonomi dan perdagangan.

 

Program ini bertujuan memperkukuhkan hubungan antara industri dalam sektor keutamaan seperti pembuatan peringkat tinggi dan ekonomi digital.

 

Ia juga akan meningkatkan kerjasama dalam bidang robotik, pembangunan usahawan, inovasi dan permulaan, serta penyelidikan dan pembangunan dalam pertanian dan industri utama.

 

Pertemuan tertutup antara kedua-dua pemimpin juga diadakan untuk membincangkan hubungan dua hala antara Malaysia dan China serta bertukar-tukar pandangan mengenai isu serantau dan antarabangsa yang mempunyai kepentingan bersama.

 

Lawatan rasmi ini menandakan komitmen berterusan kedua-dua negara dalam memperkukuh hubungan strategik dan kerjasama ekonomi yang saling menguntungkan.

Comments


bottom of page