top of page
  • Wartawan Nabalu News

Pejabat Perhubungan Negeri Sabah Kuala Lumpur dibuka untuk warga Sabah di Semenanjung Malaysia


23 Februari 2023

Oleh Wartawan Nabalu News


KOTA KINABALU: Penduduk Sabah yang berada di Semenanjung Malaysia kini lebih mudah berhubung dengan Sabah melalui Pejabat Perhubungan Negeri Sabah Kuala Lumpur (PPNS KL) yang telah dibuka di 3 Towers, Jalan Ampang, Kuala Lumpur.


Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Haji Noor berkata, PPNS KL akan berfungsi sebagai kedutaan untuk warga Sabah yang bekerja dan tinggal di Semenanjung Malaysia.


"PPNS KL, sebuah agensi kerajaan Sabah di bawah Jabatan Ketua Menteri, juga bertindak sebagai perantara Kerajaan Sabah untuk urusan dengan Kerajaan Persekutuan yang melibatkan hal ehwal pentadbiran," katanya pada majlis perasmian pejabat tersebut di ibu negara kelmarin.


Beliau menyatakan bahawa landskap pentadbiran Kerajaan Negeri telah berubah, maka interaksi antara kerajaan seperti isu migrasi, pelancongan, pelaburan dan hal ehwal diplomatik, memerlukan Pejabat ini dibuka.


Melalui PPNS KL, beliau mengharapkan Kerajaan Sabah dapat melaksanakan dasar pentadbiran dengan lebih teratur dan sistematik.


"Saya mahu Pejabat Perhubungan Negeri Sabah memastikan pendekatan mesra pelabur kita berjaya. Dalam hal ini, saya mahu Pejabat ini memperkukuh peranannya sebagai jambatan antara Kerajaan Sabah dan Persekutuan serta dengan kedutaan asing dan syarikat swasta di Semenanjung," katanya.


Ketua Menteri berkata, PPNS KL juga akan memaksimumkan kecekapan pengurusan tadbir urus, yang merupakan faktor penting dalam menarik lebih ramai pelabur datang ke Sabah.


“Saya mahu Pejabat ini juga berfungsi sebagai pusat maklumat berkaitan pelancongan, budaya dan pelaburan,” tambahnya.


Hajiji berkata, imej Kerajaan Sabah juga akan menjalani penjenamaan semula dengan penubuhan Pejabat Rasmi Ketua Menteri di Aras 23A, Penthouse 3 Towers, yang dijangka siap akhir tahun ini.


Semasa pandemik CovId-19, Hajiji berkata, Kerajaan Sabah melalui PPNS KL telah merancang dan melaksanakan pelbagai inisiatif untuk membantu rakyat Sabah di Semenanjung Malaysia.


PPNS telah menerima hampir 200,000 permohonan dari Sabah untuk Bantuan Prihatin Covid-19 2.0.


“Melalui PPNS, kami telah membelanjakan RM357,000 untuk pengagihan bakul makanan kepada rakyat Sabah yang tinggal di Semenanjung Malaysia dan RM239,362.46 lagi untuk membantu keluarga menghantar mereka yang meninggal dunia pulang ke Sabah pada 2021. Semua ini dilakukan untuk membantu golongan yang memerlukan dari Sabah,” katanya.


Hajiji berkata, tonggak kedua Hala Tuju Sabah Maju Jaya (SMJ) – modal insan dan kesejahteraan rakyat, akan menyaksikan pembinaan Rumah Transit untuk penduduk Sabah di Semenanjung Malaysia yang dijangka siap pada Disember tahun ini.


Inisiatif baharu itu akan membantu mengurangkan beban dari segi kos bagi rakyat Sabah yang menguruskan pendidikan atau keperluan perubatan anak-anak mereka, katanya.


“Sebagai kerajaan yang bertanggungjawab terhadap amanah yang diamanahkan, kita akan terus berjuang untuk rakyat Sabah tanpa mengira agama dan bangsa,” katanya.


PPNS KL mempunyai kekuatan kakitangan seramai 34 orang yang diketuai oleh Pengarah, Sabariah Haji Saffree.

Comentários


bottom of page