top of page
  • Wartawan Nabalu News

Pengusaha Menu Rahmah nikmati diskaun barangan mentah di pasar raya - PM


18 April 2023

Oleh Wartawan Nabalu News


KUALA LUMPUR: Pengusaha Menu Rahmah yang menyediakan makanan berharga RM2.50 dan ke bawah akan mendapat manfaat daripada diskaun khas yang ditawarkan oleh kerajaan dan pasar raya terpilih untuk barangan mentah seperti ayam, bawang dan barang asas makanan.


Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, inisiatif itu adalah sebagai penghargaan kepada pengusaha Menu Rahmah yang turut membantu golongan berpendapatan rendah dan terjejas akibat pandemik COVID-19.


“Kerajaan mengambil kira sumbangan pengusaha Menu Rahmah yang menyediakan makanan berkualiti pada harga yang berpatutan. Kami juga prihatin dengan kos pengeluaran yang meningkat akibat kenaikan harga barangan mentah,” katanya pada sidang media khas di Pejabat Perdana Menteri di sini, hari ini.


Menurut Anwar, diskaun khas itu akan bermula pada 21 April hingga 21 Mei 2023 dan melibatkan pasar raya seperti Tesco, Giant, Econsave, Mydin dan lain-lain.


“Diskaun khas ini akan diberikan kepada pengusaha Menu Rahmah yang mendaftar dengan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDNKK) dan menunjukkan kad pengenalan mereka semasa membuat pembelian di pasar raya terbabit,” jelasnya.


Anwar juga menasihatkan pengusaha Menu Rahmah supaya mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan oleh kerajaan bagi mengelakkan penularan COVID-19.

bottom of page