top of page
  • Wartawan Nabalu News

Peningkatan kes COVID-19, kluster pendidikan selepas pembukaan semula sekolah


5 April 2023

Oleh Wartawan Nabalu News


KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) melaporkan peningkatan kes COVID-19 dan bilangan kluster pendidikan sejak pembukaan semula sesi persekolahan di seluruh negara pada pertengahan Mac 2023.


Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, sebanyak 3,069 kes baharu dan sembilan kluster aktif dicatatkan dari 26 Mac hingga 1 April lalu.


Beliau turut menyatakan bahawa peningkatan kluster pendidikan adalah sebanyak 37.7 peratus daripada keseluruhan 17 kluster yang dilaporkan sejak tahun lalu.


“Peningkatan kes dan kluster COVID-19 pada ketika ini berlaku berikutan pembukaan semula sesi persekolahan pada pertengahan Mac 2023.


“Peningkatan kes ini juga disebabkan oleh pergerakan masyarakat yang banyak sewaktu musim cuti sekolah yang lalu,” katanya dalam satu kenyataan pada Selasa.


Selain itu, jumlah kemasukan pesakit COVID-19 ke fasiliti kesihatan juga mencatatkan pertambahan sebanyak 24.1 peratus.


Daripada jumlah itu, jumlah bagi pesakit kategori 1 adalah sebanyak 80 peratus.


Dr Noor Hisham menyarankan untuk melakukan saringan kepada pelajar, guru dan kakitangan susulan 11 daripada 18 kluster COVID-19 yang dilaporkan dari 26 Mac hingga 1 April, adalah kluster pendidikan.


Beliau juga menasihatkan orang ramai untuk mematuhi protokol pencegahan dan kawalan jangkitan serta mengelakkan perkumpulan besar di tempat awam.


Setakat ini, jumlah keseluruhan kes COVID-19 di negara ini adalah sebanyak 5,052,337 manakala kes sembuh pula merekodkan sebanyak 5,004,546 kes.

Comments


bottom of page