top of page
  • Wartawan Nabalu News

PH gabungan paling stabil dalam PRU-15, asas penting wujudkan kerajaan stabil5 November 2022

Oleh Wartawan Nabalu News


PENAMPANG: Calon Pakatan Harapan (PH) bagi kerusi Parlimen Penampang Datuk Ewon Benedick berkata, PH gabungan parti politik paling stabil dalam pilihan raya umum ke-15 (PRU15) sebagai asas penting mewujudkan sebuah kerajaan yang stabil.


“Setiap kali pilihan raya, rakyat mahu mengundi kerana mahu mewujudkan sebuah kerajaan yang stabil. Kita lihat hari ini selepas penamaan calon, walaupun parti-parti lain di Sabah bekerjasama dan berunding menentukan calon bertanding tetapi mereka tiada kesepakatan kerana masih ada diantara mereka yang bertanding sesama sendiri menggunakan logo sendiri.“Walaupun parti-parti berkenaan berada dalam kerajaan yang sama namun pada hari ini mereka bersaing sesama sendiri.


“Bagaimana mereka boleh menubuhkan sebuah kerajaan stabil sekiranya pada hari penamaan calon mereka sudah kelihatan tidak stabil?,” katanya.


Beliau berkata demikian ketika berucap pada Program Jelajah Harapan Penampang, di Tugu Datuk Peter Mojuntin Donggongon, di sini, malam tadi.


Ewon yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kadamaian berkata, rakyat khususnya para pengundi di Penampang, Sabah dan Malaysia secara keseluruhannya harus menilai keadaan itu pada hari pengundian jika inginkan sebuah kerajaan yang stabil.“Kalau kita mahu kerajaan yang stabil, lihat gabungan mana yang paling stabil dan sudah ternyata Pakatan Harapan adalah gabungan yang amat stabil, tidak seperti gabungan-gabungan parti lain.


“Ini menunjukkan kita ada kesepakatan menubuhkan kerajaan persekutuan yang stabil supaya dapat membangunkan negara ini dengan lebih baik,” katanya.


Ewon berkata, pada hari pengundian 19 November dan 15 November bagi pengundian awal, rakyat bukan hanya mengundi Ahli Parlimen di kawasan masing-masing tetapi mengundi untuk menentukan kerajaan persekutuan dan Perdana Menteri.“Pakatan Harapan juga mempunyai hanya satu calon Perdana Menteri iaitu Datuk Seri Anwar Ibrahim, pengerusi PH dan juga Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) sebuah parti berbilang kaum.


“Beliau belum pernah menjadi Perdana Menteri. Semasa menjadi Menteri Kewangan Malaysia, beliau digelar sebagai Menteri Kewangan Terbaik Asia. Selaku calon Perdana Menteri selama ini, beliau turut menerima pengiktirafan daripada banyak negara di seluruh dunia melalui kunjungan-kunjungan hormat mereka kepada beliau,” katanya.


Oleh itu beliau berharap rakyat negeri ini dapat membuat penilaian dan pilihan bijak dengan mengundi calon Pakatan Harapan demi harapan baharu rakyat negara ini.bottom of page