top of page
  • Wartawan Nabalu News

PM: Syarikat p-hailing beri komitmen untuk lebih telus dalam penentuan upah penghantar9 Ogos 2023

Oleh Wartawan Nabalu News


KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim telah memberikan jaminan kepada penghantar p-hailing bahawa syarikat pengendali akan lebih telus dan adil dalam menentukan dan mengira kadar upah bagi mereka


Beliau berkata demikian selepas bertemu dengan wakil-wakil syarikat dan penghantar di Putrajaya pada pada Selasa. Pertemuan itu adalah untuk mendengar keluhan dan cadangan daripada kedua-dua belah pihak mengenai isu-isu yang membelenggu sektor p-hailing, termasuk pendapatan, perlindungan sosial dan latihan peningkatan kemahiran.


"Saya telah menyampaikan keluhan penghantar terkait dengan isu kadar upah penghantaran. Saya turut mendengar pandangan dan aduan daripada syarikat pengendali yang beroperasi di luar Lembah Klang yang tertumpu kepada perkhidmatan di luar bandar," katanya dalam kenyataan.


Jelas Anwar, syarikat pengendali telah memberikan komitmen untuk lebih telus, meneliti dan memperhalusi lebih lanjut pandangan golongan penghantar dalam penentuan dan pengiraan kadar upah bagi mereka.


"Penelitian lanjut ini penting, bahawa dalam menambah baik kadar upah penghantar, kepentingan pengguna khususnya di kawasan luar bandar harus kekal diutamakan agar tidak terbeban di samping turut mengambil kira keupayaan syarikat," katanya.


Dalam pada itu, beliau turut mengumumkan bahawa Kerajaan Perpaduan bersetuju untuk meningkatkan peruntukan bagi inisiatif dan latihan peningkatan kemahiran (upskilling) yang diterajui oleh Kementerian Sumber Manusia.


Turut hadir dalam pertemuan itu ialah Menteri Pengangkutan Anthony Loke, Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil, Menteri Sumber Manusia V. Sivakumar serta pegawai-pegawai kanan kementerian.


Terdahulu, Anwar menyatakan akan memanggil semua syarikat penghantar perkhidmatan p-hailing pada 22 Julai lepas bagi memberikan penjelasan terhadap beberapa isu dihadapi penghantar makanan dan barang.


Pertemuan itu susulan selepas program Sesi Temu Anwar sempena Program Himpunan Rider MADANI Selangor, di mana salah seorang penghantar makanan mendakwa kadar penghantaran ketika ini semakin menurun daripada RM7 ke bawah, sekali gus mengurangkan pendapatan mereka.תגובות


bottom of page