top of page
  • Farah Salim

RM620 juta dana awam dibazirkan pada 2020 akibat ketidakpatuhan pengurusan kewangan


28 Okt 2021

Oleh Farah Salim


KUALA LUMPUR: Sebanyak RM620.07 juta dana awam telah hilang atau dibazirkan pada tahun lalu berikutan ketidakpatuhan pengurusan wang di kalangan kementerian dan jabatan persekutuan, kata Ketua Audit Negara Nik Azman Nik Abdul Majid.


Menurut laporan Bernama, sebanyak RM510.49 juta merupakan pembayaran tidak tetap di mana RM499.19 juta melibatkan bayaran untuk tuntutan perkhidmatan penyelenggaraan tanpa disahkan di peringkat Majlis Keselamatan Negara (MKN).


Sementara itu, daripada RM104.79 juta kerugian, RM81.69 juta melibatkan penalti tidak dituntut yang tidak dikenakan oleh jabatan imigresen, dan RM4.79 juta melibatkan peralatan yang diterima lewat dan tidak dipasang di Istana Budaya.


Bagi membolehkan tindakan pembetulan dan penambahbaikan diambil, ketua juruaudit negara telah mengemukakan 29 syor, iaitu empat syor untuk pengesahan penyata kewangan dan 25 syor untuk audit pematuhan kementerian dan jabatan persekutuan untuk dipertimbangkan untuk dilaksanakan oleh kementerian dan jabatan.


Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) mengenai penyata kewangan kerajaan persekutuan dan Audit Pematuhan Kementerian dan Jabatan Persekutuan 2020 telah dibentangkan di Dewan Rakyat hari ini.

Comments


bottom of page