top of page
  • Wartawan Nabalu News

Sentiasa waspada, elak jangkitan Covid-19 semasa menyambut Hari Raya


Joachim menyampaikan bubur lambuk kepada orang ramai.

21 April 2023

Oleh Wartawan Nabalu News


KUNDASANG: Datuk Seri Dr. Joachim Gunsalam, Timbalan Ketua Menteri Sabah dan Menteri Penyelaras Pengurusan Covid-19 Sabah, mengingatkan orang ramai untuk terus berhati-hati semasa merayakan Hari Raya Aidilfitri tahun ini bagi mengelakkan jangkitan Covid-19.


Jelas beliau, walaupun pada tahun ini rakyat di Sabah berpeluang merayakan Aidilfitri dengan keluarga dan sanak saudara secara bebas tanpa sebarang sekatan, namun negeri ini belum pulih sepenuhnya dari Covid-19.


Menurut Dr. Joachim, keluarga di Sabah tidak pernah dipisahkan dengan perbezaan agama atau etnik malah disatukan dengan toleransi dan persefahaman yang tinggi antara kaum dan agama.


"Bagi yang balik ke kampung halaman, memandu lah dengan cermat dan bertanggungjawab agar selamat pulang dan selamat kembali ke rumah masing-masing.


"Kita bersyukur kerana kita dapat meraikan Hari Raya ini dengan aman damai kerana kita saling memahami dan menghormati satu sama lain," kata Dr. Joachim pada Program Pengedaran Bubur Lambuk anjuran Parti Bersatu Sabah (PBS) Bahagian Kundasang dengan kerjasama Unit Pemimpin Pembangunan Masyarakat (UPPM) Kundasang, pada Khamis.


Dr. Joachim juga menyumbangkan bubur lambuk kepada penduduk sekitar dan turut serta dalam mengedarkan bubur lambuk tersebut di sekitar pekan yang bermula pada 4 petang. Selain bubur lambuk, kurma turut diagihkan kepada penduduk sekitar.


Kesimpulannya, pada tahun ini ketika merayakan Aidilfitri, semua pihak perlu mengambil langkah-langkah selamat bagi mengelakkan jangkitan Covid-19. Seiring dengan itu, keharmonian antara kaum dan agama di Sabah juga perlu dijaga dan ditingkatkan.

Comments


bottom of page