top of page
  • Wartawan Nabalu News

WHO beri amaran sirap ubat batuk toksik masih beredar di pasaran


18 Jun 2023

Oleh Wartawan Nabalu News


GENEVA: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memberi amaran bahawa sirap ubat batuk yang tercemar dengan bahan kimia berbahaya masih menjadi ancaman kesihatan global yang berterusan.


Menurut WHO, sirap ubat batuk yang mengandungi propylene glycol, sebuah bahan kimia yang selamat untuk digunakan dalam produk farmaseutikal, telah dicampurkan dengan etilena glikol atau dietilena glikol, bahan kimia toksik yang biasa digunakan dalam cecair brek dan produk lain yang bukan untuk kegunaan manusia.


Penggunaan bahan kimia toksik ini dikatakan sebagai cara untuk menjimatkan kos oleh pihak yang tidak bertanggungjawab, tetapi ia boleh menyebabkan keracunan akut, kerosakan buah pinggang dan kematian.


WHO melaporkan bahawa lebih 300 bayi di tiga benua telah meninggal dunia tahun lalu akibat mengambil sirap ubat batuk yang tercemar ini.


Ketua Pasukan WHO untuk insiden dengan ubat substandard palsu, Rutendo Kuwana, berkata agensi itu kini bekerjasama dengan enam lagi negara untuk mengesan ubat-ubatan kanak-kanak yang berpotensi membawa maut.


Beliau juga menamakan sembilan negara yang disyaki menjadi pasaran jualan sirap ubat batuk yang tercemar, tetapi enggan mendedahkan nama-nama negara tersebut sementara siasatan masih dijalankan.


"Kami sedang mengesan punca sebenar dan rantaian bekalan yang terlibat dalam kes ini. Kami juga sedang berusaha untuk memastikan bahawa ubat-ubatan yang tercemar ini ditarik balik dari pasaran dan dimusnahkan," katanya dalam satu kenyataan.


Beliau menasihatkan pengguna untuk sentiasa memeriksa label dan tarikh luput ubat-ubatan sebelum membeli atau menggunakannya.


Beliau juga menyeru pihak berkuasa kesihatan di setiap negara untuk meningkatkan pemantauan dan pengawasan ke atas ubat-ubatan kanak-kanak dan melaporkan sebarang kesan sampingan kepada WHO.bottom of page