top of page
  • Wartawan Nabalu News

Pemuda UPKO minta KPM kaji semula arahan anjur Minggu solidariti Palestin di sekolah

27 Oktober 2023

Oleh Wartawan Nabalu News


KOTA KINABALU: Pergerakan Pemuda Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (UPKO) meminta Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) mengkaji semula arahan pelaksanaan Minggu Solidariti Palestin di institusi pendiidkan bawah KPM.


Ketuanya Felix Joseph Saang berkata, ini penting kerana timbul kerisauan dikalangan orang ramai terutamanya ibu bapa mengenai kesan terhadap pelajar sekolah apabila dipertontonkan dengan ‘keganasan’ seperti yang tular di media soaial.


“Kita seharusnya mendidik murid-murid kita berdoa untuk keamanan sejagat tanpa mengira fahaman agama. Solidariti melalui Doa itu lebih bermakna.


“Apa yang kita inginkan ialah kita mahu peperangan Israel - Palestine dihentikan segera. Kita terus berdoa untuk rakyat Palestine dan rakyat Israel.


“Oleh itu, saya berharap KPM dapat mengkaji semula surat pekeliling itu bagi menjaga keharmonian dan keamanan dengan mengambil kira sensitiviti masyarakat pelbagai kaum dan agama di negara ini,” katanya dalam kenyataan, di sini, hari ini.


Beliau berkata demikian bagi mengulas video tular di media sosial mengenai aktiviti Minggu Solidariti Palastine yang diadakan di sekolah.


Felix berkata, sebagai ibu bapa, beliau tidak mahu mengajar anaknya mengenai kebencian.


“Sekolah adalah tempat kita mengajar dan mendidik anak-anak kita nilai-nilai murni, perkara yang baik-baik seperti yang diajar dalam mata pelajaran Pendidikan Moral,” katanya.


Felix turut menyifatkan isu Paletine - Israel sebagai ‘bencana kemanusiaan’ yang menyebabkan kehilangan nyawa tidak mengira bangsa dan agama.


“Saya sedih apabila melihat kemusnahan dan kehilangan nyawa disebabkan oleh peperangan.

Bencana Kemanusiaan ini tidak sepatutnya diraikan dan digalakan oleh sesiapapun walau dimana kita berada. Saya juga percaya, tidak semua penduduk Israel menyokong keganasan,” katanya.


Katanya lagi, anak-anak di sekolah diajar bersolidariti bersama satu pihak saja dan membenci pihak lain satu tindakan yang kurang wajar.


“Anak-anak umpama kain putih yang perlu dicorakkan dengan nilai-nilai murni. Mereka perlu diajar menyayangi antara satu sama lain, menghargai nyawa walau siapa pun mereka, berbelas kasihan antara manusia tanpa pilih kasih.


“Video yang tular di media sosial amat membimbangkan kerana diadakan di sekolah. Ini sepatutnya tidak berlaku dan tidak sesuai dibuat di sekolah terutamanya sekolah rendah kerana mereka tidak tahu dan tidak faham apa-apa mengenai isu keganasan dunia luar,” katanya.

Kommentare


bottom of page