top of page

Matbali sebak ketika membahas kes Zara di Parlimen

  • nabalunews
  • Aug 18, 2025
  • 2 min read

Datuk Matbali Musah
Datuk Matbali Musah

18 Ogos 2025


KOTA KINABALU: Ahli Parlimen Sipitang, Datuk Matbali Musah berharap penjelasan dalam Parlimen mengenai kes Zara serta tindakan yang diambil kerajaan meredakan suara kebangkitan `Keadilan Untuk Zara' sampai ke luar negara negara.


Matbali kelihatan menitiskan air mata ketika menutup perbahasan terhadap penerangan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berhubung kes kematian Zara Qairina Mahathir, di Dewan Rakyat hari ini.


Dalam sebak dan ucapan yang tersekat-sekat, beliau mengakhiri ucapannya dengan berkata: "Buat allahyarham Zara, tidurlah dalam lena yang abadi, dalam dakapan kasih Ilahi. Dunia ini belum cukup aman untukmu, tapi Syurga pasti menyambutmu dengan senang hati."


Matbali menjadi pembahas pertama daripada enam Ahli Parlimen, menghargai penjelasan yang diberikan itu, sambil berharap siasatan diteruskan dengan ketelusan dan keberanian demi keadilan untuk Zara.


Beliau memuji usaha KDN menubuhkan pasukan khas dari Bukit Aman dan menghantar pasukan petugas ke Sabah untuk menyelongkar kebenaran di sebalik kejadian itu.


Di Sabah, katanya, pemimpin negeri daripada institusi tertinggi Yang Dipertua Negeri hingga ke peringkat akar-umbi, semuanya telah bangkit bersuara agar siasatan dijalankan secara menyeluruh.


Menurutnya, Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor dan isteri turut menyantuni ibu Zara sebagai tanda keprihatinan pimpinan negeri.


"Seluruh negara, malah dunia, telah bangkit dan bersatu, tiada lagi beza parti, bangsa mahupun darjat, kerana Zara telah menyatukan kita dalam satu roh kemanusiaan sejati.


"Dari kota dan bandar hingga ke ceruk kampung di Sabah, poster-poster `Justice for Zara' berkibar tanpa henti, simbol suara rakyat yang tidak mahu pemergian ini dilupakan begitu saja," katanya.


Matbali menegaskan bahawa yang bersalah sama ada pembuli atau pembunuh harus diheret ke muka pengadilan tanpa kompromi.


"Ini penting kerana keadilan bukan sahaja untuk menghukum, tetapi menyedarkan dunia, bahawa setiap nyawa itu suci dan tidak boleh dipermainkan.


"Yang mendesak sekarang adalah pencarian kebenaran secara tuntas kenapa, bagaimana dan siapa yang menyebabkan Zara sengsara sehingga menemui ajal, dengan tubuhnya ditemukan terperosok dalam longkang pada jam 3 pagi. Itu yang rakyat ingin tahu, itu yang kita wajib jawab," katanya.

 
 
 

Comments


photo6052951033375730345_edited.jpg

ABOUT US

Nabalu News is an online news portal that will bring you all the latest news and stories from Malaysia, particularly Sabah.

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

© NabaluNews.com

bottom of page