top of page
  • Wartawan Nabalu News

Dialog Belanjawan KUSKOP 2024: Keperluan premis perniagaan antara cadangan usahawan Sabah, Sarawak

7 September 2023

Oleh Wartawan Nabalu News


KOTA KINABALU: Keperluan premis perniagaan seperti hub keusahawanan antara cadangan usahawan Sabah dan Sarawak dalam Dialog Belanjawan 2024 bagi Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (KUSKOP).


Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Ewon Benedick berkata, sesi dialog bagi semua pemain industri Sabah dan Sarawak, diadakan di ITCC Penampang dan dihadiri wakil-wakil persatuan, koperasi, perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS), penjaja dan peniaga kecil-kecilan.


Beliau berkata, dialog seumpama itu telahpun diadakan di Kuala Lumpur bagi pemain industri kawasan Malaysia Barat di Kuala Lumpur baru-baru ini.

“Sesi dialog ini bertujuan mendapatkan maklum balas secara terus daripada para pemegang taruh yang terlibat dalam agenda pembangunan keusahawanan negara.


“Pada hari ini seramai 17 peserta mewakili persatuan, koperasi dan organisasi masing-masing telah menyatakan pelbagai pandangan dan cadangan mereka.


“Kita menerima dan menyambut baik cadangan dan pandangan mereka. Sebahagian daripada cadangan itu telahpun dimasukkan dalam cadangan asal kementerian yang kita kemukakan kepada Kementerian Kewangan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas Dialog Belanjawan 2024 bagi KUSKOP, di ITCC Penampang, di sini, hari ini.


Turut hadir Ketua Setiausaha KUSKOP Dato’ Sri Suriani Dato Ahmad, Timbalan Ketua Setiausaha (Pembangunan Keusahawanan) KUSKOP Datuk Haji Zamri Salleh, Timbalan Ketua Setiausaha Dasar dan Pemantauan KUSKOP, Noor Afifah Abdul Razak, ketua-ketua agensi di bawah kementerian dan pegawai-pegawai kanan KUSKOP.


Ewon berkata, enam daripada 54 inisiatif utama Belanjawan KUSKOP 2024 akan dimasukkan dalam ucapan belanjawan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim semasa pembentangan Belanjawan 2024 bulan depan.


“Kesemua 54 inisiatif utama Belanjawan KUSKOP 2024 adalah keutamaan kita namun, enam daripadanya memberi impak besar kepada rakyat secara keseluruhannya,” katanya.

Mengenai cadangan peserta dalam dialog itu, Ewon berkata, secara kesimpulannya ia melibatkan isu berkaitan pembiayaan sama ada geran atau pinjaman, penyediaan lebih banyak premis perniagaan seperti hub keusahawanan dan ruang niaga serta pusat pemprosesan dan naik taraf kemudahan.


Selain itu katanya, para peserta juga mengemukakan cadangan supaya lebih banyak latihan keusahawanan bukan sahaja untuk koperasi tetapi usahawan kecil dan sederhana termasuk usahawan mikro dan informal di Sabah.


“Mereka turut memberikan pandangan mengenai isu pelesenan, proses permohonan pembiayaan, kriteria dan syarat yang perlu ditambah baik.


“Program pembangunan atau penganjuran pelbagai program seperti expo dalam Malaysia terutama di Sabah dan Sarawak, cadangan membawa usahawan Sabah dan Sarawak ke luar negara juga dicadangkan.


“Semua cadangan ini memang baik dan termasuk dalam cadangan 54 yang telah kita kemukakan kepada Kementerian Kewangan,” katanya.

bottom of page