Harga runcit petrol RON97 naik 5 sen
- nabalunews
- Apr 3
- 1 min read

3 April 2025
PUTRAJAYA: Harga petrol RON97 naik 5 sen kepada RM3.33 seliter bagi tempoh 3 April hingga 9 April 2025.
Dalam kenyataan yang dikeluarkan Kementerian Kewangan (MOF) berkata, penetapan kadar itu adalah seiring dengan perubahan harga pasaran minyak.
“Berdasarkan penetapan harga runcit produk petroleum secara mingguan menggunakan formula Automatic Pricing Mechanism, harga runcit petrol RON97 dinaikkan sebanyak 5 sen kepada paras RM3.33 seliter.

“Bagaimanapun, harga runcit petrol RON95 kekal pada paras RM2.05 seliter.
“Harga runcit diesel di semenanjung Malaysia kekal pada paras RM3.03 seliter dan harga runcit diesel di Sabah, Sarawak serta Labuan juga kekal pada kadar RM2.15 seliter,” katanya.
Menurutnya, kerajaan akan terus memantau perkembangan pasaran dan menyelaras harga runcit RON97 dengan mengambil kira pergerakan harga pasaran minyak dan juga menyokong kestabilan harga.
“Kerajaan akan terus mengambil langkah yang bersesuaian bagi memastikan kebajikan dan kesejahteraan rakyat terus terpelihara,” katanya.
Comments