top of page
  • Wartawan Nabalu News

KUSKOP sentiasa beri perhatian pembangunan koperasi wanita: Ewon

23 Februari 2023

Oleh Wartawan Nabalu News


KUALA LUMPUR: Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (KUSKOP) sentiasa memberi perhatian kepada pembangunan koperasi merangkumi pelbagai latar belakang dan kumpulan khusus termasuk koperasi wanita.


Menterinya Datuk Ewon Benedick berkata, sehingga 30 Jun 2022, sebanyak 250 buah koperasi wanita di seluruh negara tdidaftarkan melibatkan keanggotaan seramai 27,895 orang dengan pengumpulan modal syer dan yuran sebanyak RM18.5 juta, penjanaan aset berjumlah RM77 juta dan perolehan mencecah RM10.07 juta.


Katanya, daripada jumlah itu, 22 buah koperasi wanita terlibat dalam aktiviti kredit dengan menawarkan pembiayaan kepada anggota koperasi yang melibatkan perolehan koperasi berjumlah RM819,438.

“Pada tahun 2022, sebanyak Sembilan koperasi wanita menerima bantuan pembangunan koperasi di bawah Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) melibatkan peruntukan sebanyak RM602,400.

Ewon ketika berucap dalam penggulungan titah Diraja Mesyuarat Pertama, Penggal Kedua Dewan Rakyat Parlimen ke-15 hari ini.

“Sebanyak 56 buah koperasi wanita merangkumi 6,192 ahli koperasi wanita menyertai program pembangunan kapasiti anggota koperasi anjuran Institut Koperasi Malaysia (IKMa),” katanya.


Beliau berkata demikian ketika berucap dalam penggulungan titah Diraja Mesyuarat Pertama, Penggal Kedua Dewan Rakyat Parlimen ke-15, di sini, hari ini.


Ewon berkata, KUSKOP melalui SKM mengambil maklum cadangan penubuhan bank koperasi khas bagi menggalakkan penglibatan wanita dalam bidang perbankan dan kewangan.


Namun katanya, cadangan itu memerlukan penelitian kerana ia bukan sahaja perlu melalui pelbagai proses tetapi perlu dikaji dari aspek daya maju dan daya saing bank koperasi tersebut.


“Dalam hal ini, KUSKOP berpandangan bahawa usahawan-usahawan wanita boleh mendapatkan pembiayaan daripada bank-bank sedia ada yang menyediakan pembiayaan kepada usahawan seperti TEKUN Nasional dan Bank Rakyat yang turut menyediakan program pembiayaan khusus bagi usahawan wanita seperti TEKUNNita dan program Biz Lady,” katanya.

Comentarios


bottom of page