top of page
  • Wartawan Nabalu News

SKM Sabah yakin capai sasaran daftar lebih 100 koperasi tahun ini


Matias Kundapin

4 Julai 2023

Oleh Wartawan Nabalu News


KOTA KINABALU: Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) Sabah yakin dapat mencapai sasaran untuk mendaftar lebih 100 koperasi di Sabah tahun ini.


Pengarah Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) Sabah Matias Kudapin berkata, dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini, sebanyak 52 koperasi berjaya didaftarkan.


"Masih banyak permohonan yang sedang diproses untuk pendaftaran. Saya menjangkakan selepas ini jumlah permohonan baharu terus meningkat.


"Sepanjang tahun lalu, SKM Sabah berjaya mendaftarkan sebanyak 103 koperasi," katanya ketika ditemui pemberita, di pejabatnya, di sini, baru-baru ini.


Matias berkata, beliau yakin SKM Sabah dapat mencapai sasaran mendaftarkan lebih 100 koperasi tahun ini berdasarkan maklum balas yang diterima daripada orang ramai.


“Setiap kali program turun padang di Sabah, YB Menteri (Datuk Ewon Benedick) sentiasa bercakap mengenai kepentingan menubuhkan koperasi dan mewar-warkan skim-skim pembiayaan yang disediakan untuk koperasi dan agensi-agensi di bawah kementerian.


“Minat orang ramai untuk menubuhkan koperasi terus meningkat bukan sahaja daripada program-program atau pameran SKM tetapi hasil galakan berterusan daripada pemimpin iaitu menteri sendiri ketika program turun padang bertemu penduduk kampung,” katanya.


Beliau berkata, setakat Jun tahun ini, SKM Sabah telah melaksanakan tiga program pembangunan perniagaan dan 26 program promosi dan pembudayaan.


“SKM peringkat wilayah juga berjaya menganjurkan dua klinik perakaunan bagi membantu koperasi dalam proses menyiapkan akaun koperasi,” katanya


Katanya lagi, bagi meningkatkan kefahaman orang ramai mengenai kepentingan menubuhkan koperasi, SKM Sabah merancang pelbagai program pembangunan koperasi sepanjang tahun ini.


“Antaranya program penggalakan, pembudayaan, promosi dan pemantapan koperasi yang dilaksanakan di seluruh Sabah iaitu Kota Kinabalu, Sandakan, Long Pasia dan Tawau.


“Program-program yang telah kita laksanakan awal tahun ini (Januari dan Februari) ialah Program Sembang Santai Bersama Koperasi Komuniti Gerakan Koperasi Negeri Sabah dan Taklimat Kesedaran Membudayakan Masyarakat Berkoperasi.


“Selain itu, pada bulan ini (Julai) buat julung kalinya sambutan Hari Koperasi Negara akan diadakan di Sabah,” katanya.


Mengenai jumlah koperasi yang didaftarkan di Sabah, Matias berkata, setakat 27 Jun tahun ini, sebanyak 1,749 koperasi didaftarkan dengan keanggotaan seramai 350,368 orang dan perolehan mencecah RM569.71 juta.


“Secara keseluruhannya, jumlah modal syer sebanyak RM65.29 juta, yuran (RM166.79 juta) dan aset sebanyak RM915.25 juta,” katanya.

Beliau berkata, kebanyakan koperasi yang berdaftar di Sabah terlibat dalam pelbagai bidang perniagaan antaranya pertanian, pelancongan dan peruncitan.


“Koperasi juga dimiliki oleh pelbagai kumpulan sasaran iaitu wanita, belia, kakitangan kerajaan, petani, sekolah, persatuan, peneroka Felda, swasta, pusat pengajian tinggi, Kariah Masjid, penjaja dan peniaga kecil, pesara dan nelayan,” katanya.

Comentarios


bottom of page