top of page
  • Wartawan Nabalu News

400 usahwan hadiri Program MASKOP anjuran IKMa18 Februari 2023

Oleh Wartawan Nabalu News


PENAMPANG: Seramai 400 usahawan, ahli koperasi dan penjawat awam menghadiri Program Memasyarakatkan Koperasi (MASKOP) 2023, di International Technology & Commercial Centre (ITCC), Penampang, di sini, hari ini.


Program itu yang dianjurkan Institut Koperasi Negara (IKMa) dan Kementerian Pembangunan Usahwan dan Koperasi (KUSKOP) dirasmikan oleh Menterinya Datuk Ewon Benedick.


Ewon berkata, antara tujuan program ini dilaksanakan adalah untuk memberi informasi kepada koperasi dari segi latihan, perniagaan dan ekonomi serta maklumat mengenai bantuan dan sokongan oleh agensi di bawah KUSKOP.


Selain itu katanya, ia juga bertujuan meningkatkan pengetahuan orang ramai termasuk penjawat awam dan sektor swasta berkaitan koperasi dan pada masa yang sama ia dijadikan sebagai satu platform untuk menghebahkan perkhidmatan dan produk yang ditawarkan gerakan koperasi kepada orang awam.


Ewon melawat pameran pada majlis itu.

“Dengan pelaksanaan Program MASKOP, KUSKOP berharap mesej untuk membudayakan koperasi dalam masyarakat dapat diperkukuhkan dan menjadikan koperasi dalam menangani masalah kos sara hidup yang semakin tinggi.


“KUSKOP berhasrat lebih banyak koperasi ditubuhkan terutama dalam kalangan B40, OKU, miskin bandar, masyarakat luar bandar, pedalaman dan masyarakat orang asli/asal bagi meningkatkan sosioekonomi rakyat melalui keusahawanan.


“Matlamat ini juga selaras dengan Dasar Keusahawanan Nasional (DKN) 2030 dan Pelan Transformasi Koperasi Malaysia 2021 – 2025 (TransKoM),” katanya.Pada majlis itu Ewon turut menyampaikan sijil penghargaan kepada Koperasi MiRiCLe (koperasi di bawah bimbingan IKMa) yang berjaya menghasilkan pelan strategik koperasi masing-masing di bawah bimbingan IKMa.


Ewon menyampaikan hadiah seorang peserta yang memenangi hadiah cabutan bertuah pada majlis itu.

Selain itu, atas dasar keprihatinan kepada masyarakat dan komuniti, IKMa memberikan sumbangan tanggungjawab sosial korporat (CSR) kepada lapan pertubuhan bukan kerajaan di kawasan Penampang dan Kadamaian.


Ewon berharap penggembelengan tenaga dan usaha agensi-agensi kerajaan, koperasi dan usahawan yang terlibat dalam program ini akan membantu menjayakan visi kementerian iaitu menjadikan Malaysia sebuah negara keusahawanan unggul yang bersatu, makmur dan bermaruah.IKMa merupakan agensi di bawah KUSKOP yang berperanan sebagai Peneraju Pusat Kecemerlangan Pembangunan Modal Insan gerakan koperasi melalui latihan dan pendidikan, khidmat bimbingan, penyelidikan, penerbitan dan pendekatan turun padang di seluruh Malaysia.


Berpusat di Petaling Jaya, IKMa mempunyai lapan cawangan keseluruhannya yang terletak di Sabah, Sarawak, Selangor, Pahang, Johor dan Kedah, Ipoh dan Kuala Terengganu, Tawau dan Miri.

Comments


bottom of page