top of page
  • Wartawan Nabalu News

Anwar harap Sidang Kemuncak ASEAN Ke-43 kuatkan peranan ASEAN di Indo-Pasifik

5 Sept 2023

Oleh Wartawan Nabalu News


JAKARTA: Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menyatakan harapannya bahawa penyertaan Malaysia dalam Sidang Kemuncak ASEAN Ke-43 yang berlangsung di sini akan dapat memperkukuhkan lagi peranan ASEAN sebagai pusat rantau Indo-Pasifik dan meningkatkan kerjasama dan keterbukaan ASEAN dengan negara-negara luar.


Beliau, bersama isterinya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, tiba di ibu kota Indonesia pada hari Isnin untuk menghadiri sidang kemuncak yang akan berlangsung dari esok hingga 7 September.


"Platform ini dapat menggalakkan kebersamaan, keamanan dan kestabilan tatkala menopang tantangan dan kebhinekaan (kepelbagaian) evolusi geopolitik serantau yang kian mencabar tika ini," katanya dalam satu kenyataan yang menerusi akaun X.


Beliau juga berkata bahawa platform ini akan memberi peluang kepada kerajaan Malaysia untuk menyampaikan pendirian dan pandangan mereka mengenai isu-isu global dan tempatan yang berkaitan, serta untuk menyertai beberapa sidang kemuncak lain yang bertujuan untuk mengukuhkan hubungan diplomatik dengan rakan-rakan ASEAN.


Sebagai ketua delegasi Malaysia, beliau dijadualkan untuk mengadakan pertemuan dua hala dengan beberapa Rakan Dialog ASEAN, termasuk Australia, China, Jepun, India, Korea Selatan, Amerika Syarikat dan Kanada.Comments


bottom of page