top of page
  • Wartawan Nabalu News

Bayaran Bantuan Khas Aidilfitri dibayar lebih awal untuk bantu rakyat sambut Aidilfitri


11 April 2023

Oleh Wartawan Nabalu News


KUALA LUMPUR: Hampir satu juta penerima Bayaran Bantuan Khas Aidilfitri (BKKA) akan mendapat manfaat lebih awal bagi menyambut Aidilfitri tahun ini.


Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, kerajaan telah mempercepatkan bayaran BKKA seperti Sumbangan Tunai Rahmah (STR) bagi membolehkan rakyat membuat persiapan Aidilfitri lebih awal.


Beliau berkata, bayaran BKKA akan dibuat pada minggu ini iaitu selewat-lewatnya pada 14 April ini.


“Ini akan manfaat hampir 1 juta penerima dalam kalangan pesawah, pekebun kecil getah, nelayan dan sukarelawan beruniform meliputi Jabatan Sukarelawan Malaysia, Angkatan Pertahanan Awam Malaysia, Sukarelawan Bomba serta Sukarelawan Polis,” katanya dalam kenyataan hari ini.


Beliau turut berkata, bayaran BKKA kepada penjawat awam Gred 56 dan ke bawah termasuk pegawai dan kakitangan lantikan kontrak akan dibuat bersama dengan bayaran emolumen bulan April diawalkan ke 14 April berbanding 17 April.


Katanya, bayaran BKKA untuk pesara juga diawalkan pada tarikh sama.


Menurut beliau, seperti dijanjikan, pembayaran STR Fasa 2 diawalkan mulai 5 April lalu bagi meringankan beban sara hidup rakyat menjelang Aidilfitri.


Ia melibatkan peruntukan sebanyak RM1.26 bilion yang memanfaatkan seramai 8.7 juta penerima daripada golongan B40.


“Saya turut serta turun padang hari ini bagi melihat proses penunaian STR2 di Bank Simpanan Nasional (BSN) Cawangan Meru Raya.


“Alhamdulillah, proses dimudahkan dengan pembayaran dikreditkan terus ke akaun bank penerima. Manakala penerima yang tiada akaun boleh membuat penunaian di semua cawangan BSN,” katanya.

ความคิดเห็น


bottom of page