top of page
  • nabalunews

KERAJAAN DIGESA KENAKAN TINDAKAN LEBIH TEGAS TERHADAP MAJIKAN PENCETUS KLUSTER COVID25 Jan 2021

KUALA LUMPUR: Kerajaan digesa mengenakan tindakan lebih tegas terhadap majikan yang didapati menyumbang kepada kewujudan kluster COVID-19 di tempat kerja.


Ketika membuat gesaan itu, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata ini kerana banyak laporan telah dibuat berhubung pelanggaran Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di asrama pekerja warga asing yang dikenal pasti sebagai antara lokasi berisiko tinggi penularan virus tersebut.


“Kenapa syarikat tersebut terus dibiarkan melanggar SOP PKP tanpa sebarang tindakan? Kerajaan mempunyai masa untuk menggerakkan penguat kuasa bagi memantau dan menguatkuasakan SOP itu, namun ini tidak berlaku,” kata Presiden PKR tersebut menerusi sesi siaran langsung Facebook beliau hari ini.


Anwar turut mempertikaikan keputusan kerajaan membenarkan operasi sektor tertentu yang didakwanya antara penyumbang kepada penularan COVID-19 di negara ini.


“Membenarkan sektor-sektor ini beroperasi hanya akan memanjangkan tempoh pelaksanaan PKP dengan akibatnya ditanggung oleh jutaan rakyat Malaysia yang pada masa ini berusaha membantu memperlahankan penularan pandemik itu,” katanya. - Bernama

Comments


bottom of page