top of page
  • Wartawan Nabalu News

KKM tunggu perincian sistem kontrak baharu5 Februari 2024

Oleh Wartawan Nabalu News


KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan (KKM) masih menunggu perincian tentang pelaksanaan sistem kontrak baharu membabitkan penjawat awam, khususnya golongan doktor di negara ini.


Menterinya Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad berkata, pihaknya mengambil maklum kegusaran masyarakat awam, termasuk Gerakan Hartal Doktor Kontrak (HDK) tentang pelaksanaan sistem baharu itu.


Beliau berkata, semua pihak diminta bersabar sementara pelaksanaan sistem itu diperincikan oleh Perdana Menteri.


“Kita tunggu perincian, kerana Perdana Menteri sudah sebutkan dalam proses perincian. Harap bersabar, untuk kita faham apakah yang dimaksudkan dalam kontrak bermula 1 Februari itu. Kita tunggu apa tindakan lanjut,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Hari Kesedaran Kanser Hati sempena Hari Kanser Sedunia 2024 di Bandar Tun Razak, pada Ahad.


Beliau turut menjelaskan bahawa sistem kontrak baharu itu adalah sebahagian daripada kaedah baharu bagi lantikan tetap pegawai awam yang telah diumumkan oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dalam satu surat pekeliling bertarikh 15 Januari.


Menurut surat pekeliling itu, kaedah baharu itu bertujuan untuk mengukuhkan lagi sistem saraan perkhidmatan awam di Malaysia.


Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Datuk Seri Wan Ahmad Dahlan Abdul Aziz dalam pekeliling itu berkata, susulan langkah tersebut, Jemaah Menteri telah bersetuju supaya dalam tempoh peralihan (interim) sebelum penguatkuasaan kaedah itu, pengambilan pegawai awam ke perjawatan tetap akan dilaksanakan secara lantikan kontrak (COS) berkuat kuasa tahun ini.


Sebelum itu, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dilaporkan berkata, pengambilan penjawat awam baharu secara kontrak dilakukan untuk tempoh singkat sebelum Kabinet meluluskan dasar baharu pengambilan secara tetap tetapi tidak berpencen.Comments


bottom of page