top of page
  • Wartawan Nabalu News

KPM ambil langkah tingkatkan pengoperasian Sistem Pengurusan Pentaksiran Bersepadu, mudahkan tugas guru


12 Januari 2024

Oleh Wartawan Nabalu News


KUALA LUMPUR: Kementerian Pendidikan (KPM) telah mengambil beberapa langkah penting untuk meningkatkan pengoperasian Sistem Pengurusan Pentaksiran Bersepadu (SPPB) yang dikatakan perlahan dan menyukarkan guru untuk mengakses.


KPM berkata, langkah itu termasuk menambah baik dan mengoptimumkan kod pengaturcaraan, meningkatkan kapasiti server dan melaksanakan tuning konfigurasi server.


"KPM prihatin mengenai kesukaran yang dihadapi oleh guru-guru berkait dengan penggunaan SPPB. Pemantauan bagi pengoperasian SPPB dilaksanakan menerusi aplikasi Application Performance Monitoring (APM) secara berterusan.


"Hasil pemantauan mendapati terdapat peningkatan akses pengguna sehingga menyebabkan sistem keseluruhan menjadi perlahan disebabkan oleh pembacaan data yang tinggi," kata KPM dalam satu kenyataan.


KPM juga menjelaskan bahawa SPPB adalah satu sistem pengurusan pentaksiran yang berterusan dan menyeluruh bagi semua jenis pentaksiran KPM.


Menurut kenyataan itu, KPM sentiasa berusaha meningkatkan pengoperasian sistem SPPB untuk membantu memudahkan tugas guru selain memastikan kebajikan dan kesejahteraan mereka terpelihara.


KPM menyeru sebarang pertanyaan atau aduan mengenai SPPB boleh dikemukakan dengan menghubungi talian hotline 03-8884 3632 atau menerusi ICT Service Desk (ISD) https://isd.moe.gov.my/.

bottom of page