top of page
  • Wartawan Nabalu News

KUSKOP sedia jayakan inisiatif-inisiatif pembangunan keusahawanan dalam KSP RMKe-12: Ewon


11 September 2023

Oleh Wartawan Nabalu News


KUALA LUMPUR: Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Ewon Benedick berkata, kementeriannya bersedia menjayakan inisiatif-inisiatif berkaitan pembangunan keusahawanan di negara ini dalam Kajian Separuh Penggal (KSP) Rancangan Malaysia Ke-12 dalam usaha mencapai status negara berpendapatan tinggi.


Sambil menyambut baik pembentangan KSP RMKe12, beliau berkata, secara keseluruhannya ia bersifat holistik dan inklusif dengan memberi fokus kepada usaha meningkatkan kualiti hidup.


Beliau berkata, inisiatif-inisiatif yang diumumkan Perdana Menteri itu selaras dengan lima fokus utama kementeriannya ke arah membangunkan ekonomi mampan dan mewujudkan negara keusahawanan unggul.


“Lima fokus itu ialah meningkatkan penyertaan perusahaan, mikro, kecil dan sederhana (PMKS) dalam sektor bernilai tinggi bagi menembusi pasaran global, menumpukan pengukuhan kemampanan PMKS dan koperasi bagi meningkatkan daya saing ekonomi.


“Selain itu, memperkasakan perusahaan mikro bagi menjamin kelangsungan perniagaan, memperhebatkan keupayaan gerakan koperasi dalam rantaian bekalan dan memperkukuh ekosistem keusahawan sosial bagi menormalkan impak sosial,” katanya.


Beliau berkata demikian bagi mengulas Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Kedua Belas 2021-2025: Malaysia Madani: Mampan, Sejahtera dan Berpendapatan Tinggi yang dibentangkan Perdana Menteri Dato’ Seri Anwar Ibrahim, di Dewan Rakyat, hari ini.


Ewon berkata, mekanisma sokongan yang akan diperkenalkan untuk menyokong pertumbuhan PMKS dan Perusahaan Sosial antaranya mentransformasi koperasi, persatuan dan perusahaan sosial, meningkatkan skala melalui pendekatan bersasar dan mempercepatkan integrasi rantaian bekalan.


“Seperti yang diumumkan dalam KSP, hala tuju berkaitan kementerian ini untuk pembangunan usahawan dan koperasi ialah memberi penekanan kepada program pengupayaan bagi melahirkan lebih ramai usahawan dan syarikat bumiputera berskala kecil dan sederhana.


“Mewujudkan kelas pertengahan bumiputera yang dapat beralih daripada bergantung harap kepada gaji semata-mata kepada membina perniagaan yang meningkatkan pendpatan dan menambah nilai kepada ekonomi serta memperluas sokongan pembiayaan daripada keseluruhan dana yang diperuntukkan oleh kerajaan kepada syarikat bumiputera,” katanya.


Ewon berkata, PMKS akan terus diperkasakan menerusi peningkatan skala perniagaan serta penyertaan dalam rantaian bekalan domestik dan global.


“Menyediakan dana pembiayaan peluang kedua sebanyak RM60 juta kepada PKS dan usahawan inovatif dalam sektor pembuatan dan perkhidmatan. Peluang kedua ini adalah untuk usahawan yang pernah atau hampir muflis.


“Menggalakkan penerimagunaan teknologi dan pendigitalan serta peningkatan kegiatan R&D dan daya cipta serta menggalakkan PMKS mematuhi keperluan prinsip ESG bagi menjamin penyertaan dalam rangsian bekalan global yang mampan,” katanya.


Ewon berkata, Kuskop yang bertanggungjawab membangunkan usahawan akan terus komited dalam memperkukuhkan pelaksanaan program-program pembangunan PMKS.


“Baru-baru ini kementerian telah melancarkan Pelan Pemformalan Usahawan Informal iaitu sebuah dokumen yang menggariskan langkah strategik bagi membantu dan memudahcara pemformalan usahawan informal sebagai perniagaan berdaftar.


“Ini selaras dengan teras 1 Malaysia MADANI iaitu memperkasa prestasi PMKS dan usahawan di Malaysia, sekali gus memberi tumpuan terhadap tatakelola terbaik kepada usahawan,” katanya.

Comments


bottom of page