top of page
  • Farah Salim

Mahkamah Rayuan kekalkan penghakiman ke atas Najib


8 Dis 2021

Oleh Farah Salim


KUALA LUMPUR: Mahkamah Rayuan mengekalkan keputusan penghakiman ke atas bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak atas tujuh pertuduhan pecah amanah (CBT), pengubahan wang haram dan salah guna kuasa berhubung dana RM42 juta SRC International.


Menurut laporan The Star, penghakiman itu disampaikan hari ini oleh Hakim Abdul Karim Abdul Jalil yang mengetuai panel tiga hakim.


Rayuan Najib terhadap kesemua tujuh pertuduhan telah ditolak dan sabitannya kekal.


Prosiding itu dijalankan secara maya kerana Najib dan beberapa peguam dalam pembelaannya. Mereka tidak hadir ke prosiding kerana mereka merupakan kontak kasual Covid-19.


Najib membuat rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi mulai 28 Julai 2020, di mana beliau didapati bersalah atas kesemua tujuh pertuduhan berkaitan pengubahan wang haram bernilai RM42 juta.


Mahkamah Tinggi sebelum ini menjatuhkan hukuman penjara 10 tahun ke atas Najib bagi setiap enam pertuduhan (tiga pertuduhan setiap satu pecah amanah dan pengubahan wang haram).


Beliau juga dijatuhi hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta dengan tambahan penjara lima tahun jika denda itu tidak dibayar bagi pertuduhan menyalahgunakan jawatan.


Semua hukuman penjaranya akan berjalan serentak atau pada masa yang sama, ini bermakna beliau akan menjalankan hukuman penjara maksimum 12 tahun.

Comments


bottom of page