top of page
  • Wartawan Nabalu News

Peguam Negara perlu jelas isu kes profil tinggi dibebas2 Okt 2021

Oleh Wartawan Nabalu News


KOTA KINABALU: Pakatan Harapan (PH) mendesak peguam negara untuk menjelaskan isu kes berprofil tinggi dibebas.


Dalam satu kenyataan hari ini, Majlis Presiden Pakatan Harapan menyatakan bahawa trend kes mahkamah melibatkan individu-individu berprofil tinggi serta penyokong parti pemerintah yang telah dilepaskan atau dibebaskan dari pendakwaan adalah amat merisaukan.


"Mereka sama ada memulangkan sejumlah wang yang didakwa diterima secara tidak sah atau dengan membuat bayaran kompaun," katanya.


Terbaharu adalah kes yang melibatkan Datuk Seri Ahmad Maslan, Ahli Parlimen Pontian merangkap Setiausaha Agung UMNO yang didakwa menerima sejumlah wang dari Dato’ Sri Najib Razak yang dipercayai dana 1MDB.


"Ahmad Maslan telah dilepas dan dibebaskan dari pertuduhan tersebut setelah beliau membayar kompaun walaupun perbicaraan telah bermula, dan walaupun media melaporkan pada mulanya beliau enggan membayar kompaun dan mahu kes ini dibicarakan.


"Oleh yang demikian, kami menggesa Peguam Negara untuk beri penjelasan memandangkan keputusan untuk mendakwa atau menarik pendakwaan terhadap seseorang itu terletak di tangan Peguam Negara.


"Peguam Negara juga perlu menjelaskan apakah ini akan menjadi operasi prosedur standard (SOP) baharu terutama bagi kes-kes mahkamah berprofil tinggi yang lain. Adakah SOP kini membolehkan seseorang boleh didakwa mencuri wang untuk dilepaskan dengan membayar balik sebahagian daripada "barang kes" tersebut,"


Majlis Presiden juga kesal dengan sikap acuh tak acuh Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) yang mengiakan trend baharu ini.


Dalam masa itu majlis tersebut juga menyatakan jika SPRM memberikan penyelesaian serupa kepada semua kes rasuah dengan pembayaran balik wang sogokan yang dirampas sepertimana yang membabitkan ahli politik penyokong kerajaan.


"Demi menegakkan kedaulatan undang-undang dan konsep negara hukum (rule of law), trend baharu Peguam Negara dan SPRM ini jelas melanggar prinsip bahawasnya keadilan itu bukan sahaja mesti dilakukan tetapi juga mesti disaksi dilakukan (“justice must not only be done, it must also be seen to be done").


"Tanpa ketelusan dan penguatkuasaan undang-undang yang adil, hasrat Ketua Pesuruhjaya SPRM Azam Baki agar SPRM mencapai taraf antarabangsa sukar dicapai.


Kenyataan bersama itu ditandatangani oleh Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) Datuk Seri Anwar Ibrahim, Parti Amanah Negara (AMANAH) Mohamad Sabu, Parti Tindakan Demokratik (DAP) Lim Guan Eng, dan Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (UPKO) Datuk Madius Tangau.

Comments


bottom of page