top of page
  • Wartawan Nabalu News

Pekebun kecil getah dapat empat insentif beralih kepada pengeluaran lateks


24 Oktober 2023

Oleh Wartawan Nabalu News


SUNGKAI: Pekebun kecil getah yang beralih kepada pengeluaran lateks (susu getah) melalui program Insentif Pengeluaran Lateks (IPL) akan mendapat empat insentif daripada kerajaan. Ini termasuk bayaran Insentif Penyertaan RM200 sebulan.


Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Perladangan dan Komoditi Datuk Seri Fadillah Yusof berkata pekebun juga akan mendapat insentif bulanan pengeluaran lateks berjumlah RM2 sekilogram berdasarkan 100 peratus kandungan getah kering.


"Selain itu pekebun juga akan mendapat bayaran Insentif Galakan berjumlah RM100 setiap bulan dengan tempoh terhad selama setahun.


"Di samping itu mereka juga mendapat Insentif Produktiviti berdasarkan produktiviti tahunan yang mencapai sasaran produktiviti antara 1,000 ke 1,499 kilogram bagi setiap hektar setahun (Kluster 1) dan 1,500 kilogram ke atas setiap hektar setahun (Kluster 2)," katanya ketika melancarkan Model Baharu Projek Rintis Insentif Pengeluaran Lateks (IPL) dan Projek Rintis Getah Asli Mampan Malaysia (MSNR) di Pusat Latihan Statistik Sungkai.


Program IPL bertujuan membantu pekebun kecil getah menambah pendapatan mereka dengan galakan untuk beralih kepada penghasilan lateks berbanding getah sekerap.


Program yang dilaksanakan melalui Lembaga Getah Malaysia (LGM) itu merupakan projek rintis selama setahun melibatkan beberapa negeri iaitu Perak, Kedah dan Sabah dengan anggaran peserta seramai 1,500 dan tiga kilang pemerosesan.


Sementara itu Fadillah berkata bagi kilang pemproses lateks yang terpilih pula, kebenaran khas diberikan dengan tempoh terhad selama setahun untuk membeli lateks secara bergerak dan secara terus daripada pekebun kecil dalam negeri yang sama.


Pengilang mendapat pinjaman tiga unit RRIMeter pemprosesan daripada LGM; dan pinjaman tiga unit kenderaan reka bentuk khas bagi mengangkut lateks.


RRIMeter merupakan teknologi LGM yang dapat membantu pekebun kecil dan kilang pemproses dalam penentuan kandungan getah kering (KGK) dengan pantas dan tepat, yang seterusnya akan menentukan harga bagi aktiviti urus jual beli getah di peringkat lapangan.


Pada sidang media, Fadillah berkata inisiatif IPL dijangka dapat meningkatkan pendapatan pekebun kecil getah sehingga 40 peratus dan meningkatkan pengeluaran lateks untuk keperluan negara.


"Jika dibandingkan getah beku sekarang berharga (siling) RM3 bagi 1kg (kilogram) tetapi lateks boleh mencecah lebih RM5 bagi 1 kg, jadi ini akan memberi lebih pendapatan kepada pekebun getah," katanya.


Beliau berkata pada 2022 nilai import lateks negara mencecah RM3 bilion dan dengan peralihan pekebun kecil getah kepada pengeluaran lateks ia diharap mengurangkan kebergantungan import komoditi tersebut.


Comments


bottom of page