top of page
  • Wartawan Nabalu News

Pesta Durian & Kopi 2023: Meraikan rasa dan budaya Sabah


2 Ogos 2023

Oleh Wartawan Nabalu News


KENINGAU: Penggemar durian dan kopi akan dapat menikmati dua hidangan kegemaran Malaysia dalam satu acara menarik yang akan berlangsung selama dua hari di Padang Bandaran Keningau bermula 9 September ini.


Pesta Durian & Kopi 2023, yang dianjurkan oleh Fazbuzz Events & Media bersama Persatuan Pengusaha Durian Dan Buah-Buahan Tropika Sabah (MaSDa), telah mendapat kelulusan daripada Kementerian Pertanian, Perikanan dan Industri Makanan (MAFFI) dan disokong oleh Tourism Malaysia.


Acara ini bertujuan mengetengahkan khazanah masakan Sabah dan mencipta pengalaman unik untuk penduduk tempatan dan pelancong.


“Kami teruja untuk mengalu-alukan pengunjung ke Pesta Durian & Kopi 2023, di mana lebih 60 gerai akan menyatukan rasa dan budaya dalam sambutan yang besar. Kami menjemput semua orang untuk menikmati kepelbagaian cita rasa durian dan kopi, menyokong perniagaan tani tempatan, dan merasai kekayaan budaya Sabah,” kata Fazura Azima Ag. Sha, Pengarah Acara Fazbuzz Events & Media.


Menurutnya, festival ini juga mendapat sokongan daripada Datuk Seri Dr. Jeffrey Kitingan, Timbalan Ketua Menteri Sabah, Menteri Pertanian dan Perikanan Sabah dan Ahli Parlimen P180 Keningau.


Di samping gerai pameran, festival ini akan menampilkan rasa durian dan kopi daripada pelbagai vendor, mempamerkan pelbagai pilihan kultivar durian dan campuran kopi.


Selain daripada menikmati hidangan yang lazat ini, para hadirin juga boleh mengambil bahagian dalam aktiviti yang menarik, persembahan kebudayaan, muzik tradisional, pertandingan dan bengkel pendidikan yang menjelaskan proses penanaman dan pengeluaran produk ikonik ini.


“Melalui interaksi langsung dengan pengeluar, para peserta boleh mempelajari tentang amalan pertanian yang menjadikan Sabah sebagai hab Agropelancongan yang berkembang maju,” kata Duane Evans, Presiden MaSDa.


Tambah beliau, pengunjung pesta turut berpeluang menyokong dan memperkasakan perniagaan tani tempatan dengan membeli hasil berkualiti tinggi mereka, terutamanya buah-buahan tropika.


Untuk maklumat terkini dan maklumat lanjut, sila layari akaun media sosial rasmi di [Durian Kopi Fest 23] (Facebook), [Fazzbuzzm] (Instagram & Tik Tok) atau hubungi penganjur acara di talian +60 13-803 4232 (Fern) dan +60 13-272 7900 (Michelle).

Kommentare


bottom of page