top of page
  • Farah Salim

PRU15: 10 Tawaran utama Harapan pulihkan Malaysia



2 November 2022

oleh Farah Salim


KUALA LUMPUR: Kerajaan Persekutuan Pakatan Harapan (HARAPAN) akan segera merealisasikan 10 Keutamaan sebaik memperoleh mandat daripada rakyat pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15).


Sepuluh Keutamaan tersebut dikemukan hari ini melalui pelancaran Tawaran Harapan bagi menangani pelbagai keperluan semasa rakyat yang mendesak antaranya berkaitan aspek kos sara hidup dan harga barang, peluang pekerjaan, ekonomi, pendidikan, dan kesihatan.


Selari dengan slogan Kita Boleh!, Tawaran Harapan tersebut bermatlamat menjamin kesejahteraan rakyat secara menyeluruh melalui pertumbuhan ekonomi, memulihkan keyakinan umum menerusi pentadbiran beramanah dan menyediakan negara untuk mendepani pelbagai cabaran masa hadapan.


Calon Perdana Menteri Harapan Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkata, Harapan bertekad membina semula Malaysia daripada kemusnahan Barisan – Perikatan Nasional dalam lebih 30 bulan lepas yang dibelenggu kepincangan dasar dan ketirisan pentadbiran, serta ketandusan idea untuk menangani masalah jangka panjang.


Beliau berkata ini termasuklah kesenjangan masyarakat, perubahan iklim dan pemulihan generasi tercicir (lost generation) dalam pendidikan.


“Berbekalkan iltizam kukuh barisan kepimpinan Harapan dan mandat jelas melalui kehadiran penuh rakyat di peti undi pada 19 November, kita boleh membangunkan Malaysia yang lebih mampan, sejahtera, berdaya cipta, berteraskan nilai hormat dan ihsan.


“Dasar-dasar yang digariskan Tawaran Harapan ini boleh melonjakkan Malaysia jauh ke depan,” katanya.


Sepuluh keutamaan Tawaran Harapan ialah:


1. Tangani Isu Kos Sara Hidup

2. Perangi Rasuah dan Kukuhkan Institusi Demokrasi

3. Perkasa Peluang Ekonomi Belia dengan Terokai Sektor Manusiawi

4. Selamatkan Generasi Tercicir (Lost Generation) dalam Pendidikan

5. Bina Ketahanan Bencana dan Mantapkan Perlindungan

6. Tangani Isu Doktor Kontrak dan Menjamin Kebajikan Penjawat Kesihatan

7. Hapuskan Isu Ketaksamaan Gender & Memperkasa Sosioekonomi Wanita

8. Perkasa Wilayah Sabah dan Sarawak

9. Tingkatkan Daya Saing Setiap Rakyat Malaysia

10. Pelihara Khazanah Alam Demi Anak Cucu Kita



Butiran lanjut mengenai 10 Keutamaan Tawaran Harapan dan dokumen penuh boleh dicapai melalui laman web kitaboleh.my.


Berikut adalah 10 Keutamaan Tawaran HARAPAN yang dirangka untuk membina semula Malaysia.


1. Tangani Isu Kos Sara Hidup


Tekanan demi tekanan dihadapi rakyat yang bermula dengan pandemik COVID-19 mencapai kemuncaknya kini apabila harga barangan melonjak naik. Demi meringankan beban hidup rakyat, HARAPAN komited untuk hapuskan kartel, memastikan bekalan bahan mentah mencukupi dan meningkatkan tenaga kerja sektor agro bagi memastikan keselamatan makanan terus terjamin.


2. Perangi Rasuah dan Kukuhkan Institusi Demokrasi


Kedudukan Indeks Persepsi Rasuah Malaysia yang semakin menjunam menunjukkan betapa kritikal isu rasuah yang membelenggu negara ini termasuk skandal kapal tempur pesisir (LCS). Kita boleh mewujudkan pentadbiran beramanah dan bersih dengan mengukuhkan integriti institusi, menjunjung kedaulatan Parlimen sebagai tiang seri demokrasi, dan menjamin kebebasan media dan hak bersuara orang ramai.


3. Perkasa Peluang Ekonomi Belia dengan Terokai Sektor Manusiawi


HARAPAN bertekad memajukan bidang ekonomi manusiawi berasaskan kemahiran untuk menjana peluang kerjaya baru buat anak muda. Agenda penciptaan kerja HARAPAN merangkumi usaha meningkatkan penyertaan dalam bidang pertanian moden, industri tenaga boleh diperbaharui, sektor penjagaan, seni kreatif, dan ekonomi sukan termasuk bidang e-sukan serta memajukan ekosistem dalam bidang-bidang ini.


4. Selamatkan Generasi Tercicir (Lost Generation) dalam Pendidikan


Kelemahan sistem pendidikan nasional telah terserlah akibat pandemik COVID-19. Demi memastikan tiada generasi terus tercicir, HARAPAN akan menumpukan usaha kepada merapatkan jurang pembelajaran, meningkatkan kualiti pendidikan, dan membina peluang masa depan yang lebih cerah untuk semua anak Malaysia.


5. Bina Ketahanan Bencana dan Mantapkan Perlindungan


Banjir besar yang melanda baik di bandar mahupun desa adalah bukti jelas betapa isu perubahan iklim adalah antara ancaman yang paling serius bagi masyarakat kita hari ini. HARAPAN akan meningkatkan daya tahan negara dalam berdepan dengan bencana alam melalui persiapan ketahanan menyeluruh termasuk dengan menambah baik bantuan bagi mangsa bencana berdasarkan nilai kerugian sehingga maksimum RM50,000 untuk setiap rumah.


6. Tangani Isu Doktor Kontrak dan Menjamin Kebajikan Penjawat Kesihatan


HARAPAN akan membangunkan kepakaran tempatan termasuk menangani isu pekerja kontrak kesihatan bagi meningkatkan keupayaan perkhidmatan kesihatan awam. Pada masa yang sama, kita boleh pastikan kebajikan penjawat akan terus terjamin dan mengiktiraf peranan mereka sebagai tunjang dalam meningkatkan kualiti penyampaian perkhidmatan kesihatan negara ke taraf yang terbaik.


7. Hapuskan Isu Ketaksamaan Gender & Memperkasa Sosioekonomi Wanita


Golongan wanita mewakili 48% dari keseluruhan populasi Malaysia dan menjalankan peranan serta sumbangan setara dalam pembinaan negara. Kita boleh menamatkan ketaksamaan gender seterusnya memperkasa sosioekonomi wanita agar potensi mereka terus dikembangkan dalam membangunkan negara.


8. Perkasa Wilayah Sabah dan Sarawak


Pelaksanaan penuh Perjanjian Malaysia 1963 dan IGC, adalah pemangkin kepada kesejahteraan dan kemakmuran bagi wilayah Sabah dan Sarawak dalam usaha kita terus membangun sebagai sebuah negara. Isu pemulangan hasil, pembangunan ekonomi, serta 35% kerusi parlimen Sabah dan Sarawak akan diberi keutamaan oleh HARAPAN dalam semangat “Bersekutu Bertambah Mutu”.


9. Tingkatkan Daya Saing Setiap Rakyat Malaysia


Kita boleh meningkatkan daya saing masyarakat majmuk meliputi setiap lokasi geografi, kelas sosioekonomi, latar belakang dan etnik. Ruang dan peluang mesti diwujudkan melalui intervensi strategik bagi memastikan tiada rakyat termasuk golongan rentan dan OKU yang tercicir dalam menikmati kemakmuran negara.


10. Pelihara Khazanah Alam Demi Anak Cucu Kita


Khazanah alam adalah amanah berharga yang wajib kita wariskan kepada anak cucu kita agar mereka menikmati masa depan yang sejahtera. Akta perubahan iklim, pemindahan fiskal ekologi, kawasan perlindungan marin dan akta jerebu rentas sempadan adalah antara langkah yang kita boleh laksanakan demi memelihara khazanah alam.



bottom of page