top of page

Rumah di Tuaran musnah 90 peratus dalam kebakaran

nabalunews



6 Januari 2025


TUARAN: Sebuah rumah separuh kekal di Kampung Penampang Baru, Tuaran musnah 90 peratus dalam kebakaran petang tadi.


Menurut Komander Operasi Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Tuaran, PKPgB Mohamad Nor bin Amit, pihak bomba menerima panggilan pada jam 3:08 petang dan tiba di lokasi 10 minit kemudian.


“Operasi memadamkan api berjaya dikawal pada jam 3:25 petang dan tamat sepenuhnya pada jam 3:44 petang.


"Kebakaran melibatkan rumah berkeluasan 20'x30' kaki. Pasukan bomba menggunakan satu aliran salur bantu mula dengan sumber air dari tangki jentera untuk memadamkan kebakaran," katanya.


Tiada kemalangan jiwa dilaporkan dalam insiden ini, dan punca kebakaran masih dalam siasatan. Operasi melibatkan 12 anggota bomba bersama sebuah jentera FRT dan EMRS.

Comments


photo6052951033375730345_edited.jpg

ABOUT US

Nabalu News is an online news portal that will bring you all the latest news and stories from Malaysia, particularly Sabah.

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

© NabaluNews.com

bottom of page