top of page
  • Wartawan Nabalu News

Selesai tugas di Parlimen, Ewon turun padang Parlimen Penampang lawat mangsa banjir

Ewon melawat keluarga mangsa banjir yang ditempatkan di PPS Penampang.

14 Februari 2023

Oleh Wartawan Nabalu News


PENAMPANG: Ahli Parlimen Penampang Datuk Ewon Benedick turun padang melawat mangsa banjir di pusat pemindahan sementara (PPS) Dewan Pusat Kebudayaan Sabah selepas selesai tugas di Parlimen, hari ini.


"Sebentar tadi, saya telah melawat lapan keluarga isirumah yang masih ditempatkan di dewan ini. Mereka akan dibenarkan balik ke rumah masing-masing esok.

Ewon mendengar taklimat mengenai kejadian banjir di Penampang daripada Francis.

“Saya juga telah diberi taklimat oleh Pegawai Daerah (Francis Chong) mengenai kesan-kesan bencana banjir serta tindakan dan inisiatif yang telah dan akan diambil untuk menangani insiden bencana ini. Antaranya isu melibatkan culvert dan parit tersumbat,” katanya selepas melawat mangsa banjir di PPS Dewan Pusat Kebudayaan Penampang, di sini, malam ini.


Esok, Ewon akan melawat beberapa tempat yang terkesan banjir dan mengadakan perjumpaan dengan jurutera Jabatan Pengairan dan Saliran Penampang berkenaan dokumentasi projek mitigasi banjir yang sudah tertangguh.

“Saya akan berbincang dengan JPS Penampang mengenai projek itu kerana proses perolehan atau perlantikan kontraktor pelaksana belum dibuat sehingga kini,” katanya.


Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi itu berkata, beliau akan membangkitkan isu banjir Penampang kepada Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Timbalan Perdana Menteri I Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang juga menteri penyelaras bencana negara dan Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Nik Nazmi Nik Ahmad pada mesyuarat Jemaah Menteri Persekutuan Jumaat ini.

Ewon bersalaman dengan petugas-petugas di PPS Penampang.

“Saya setuju dan akan terus mewakili aspirasi rakyat Penampang agar projek mitigasi banjir perlu dipercepatkan.


“Pada masa yang sama, saya berharap jabatan teknikal terutama Jabatan Kerja Raya dan Jabatan Pengairan dan Saliran dapat membantu mempercepatkan kerja-kerja mitigasi segera yang berkaitan,” katanya.


Ewon berkata, beliau akan menggunakan peruntukan Ahli Parlimen untuk melaksanakan beberapa kerja-kerja penyelenggaraan yang berkaitan.

Ewon menyampaikan sumbangan kepada keluarga yang ditempatkan di PPS Penampang.

Beliau turut merakamkan penghargaan kepada semua anggota dan petugas yang terlibat sepanjang insiden banjir ini, Pejabat Daerah, Majlis Daerah, PDRM, ATM, APM, NADMA, RELA, Jabatan Kebajikan, Jabatan Kesihatan, Kelab WRS dan lain-lain agensi.


“Saya akan terus bekerja keras menjadi sebahagian daripada penyelesaian mengenai insiden banjir di Penampang,” katanya.


bottom of page