top of page
  • Wartawan Nabalu News

SME bank lantik Dato’ Muslim Hussain sebagai pengerusi bukan eksekutif


3 Okt 2023

Oleh Wartawan Nabalu News

KUALA LUMPUR: SME Bank dengan sukacitanya mengumumkan pelantikan Dato' Muslim Hussain sebagai Pengerusi Bukan Eksekutif, Small Medium Enterprise Development Bank Malaysia Berhad (SME Bank) berkuat kuasa 1 Okt.


Dato' Muslim membawa bersamanya pengalaman kerjaya yang luas dalam sektor perbankan, serta latar belakang yang kukuh dalam pengurusan risiko, dasar kredit dan pengurusan portfolio.

Dato’ Muslim telah berkhidmat dengan SME Bank sejak 1 September 2018, apabila beliau dilantik sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif. Beliau sebelum ini pernah berkhidmat sebagai Pengerusi Jawatankuasa Lembaga Pengurusan Risiko dan juga berkhidmat sebagai ahli Jawatankuasa Lembaga Pembiayaan dan Pelaburan, Jawatankuasa Lembaga Audit serta Jawatankuasa Lembaga Teknologi Maklumat SME Bank.

Kerjaya perbankan Dato’ Muslim menjangkau lebih 35 tahun, di mana beliau memegang jawatan dalam Malayan Banking Berhad (Maybank) dan Agrobank. Beliau berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Risiko Agrobank dari 2011 hingga 2016, mempamerkan kepakarannya dalam pengurusan risiko. Di Maybank, beliau memegang pelbagai jawatan kanan, termasuk peranan dalam pengurusan risiko, polisi kredit, pengurusan portfolio, dan penilaian kredit.

Beliau merupakan graduan lulusan Universiti Malaya pada tahun 1982 dan beliau juga pernah belajar di Maktab Polis Diraja Malaysia pada tahun 1983.

Pelantikan Dato’ Muslim sebagai Pengerusi Bukan Eksekutif menekankan komitmen SME Bank terhadap kecemerlangan kepimpinan dan tumpuannya untuk memupuk pertumbuhan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) di Malaysia. Pengalaman dan pengetahuan beliau dalam pengurusan risiko dan operasi perbankan meletakkan beliau sebagai peneraju strategik yang bersedia untuk mengemudi SME Bank ke arah kejayaan yang berterusan.

SME Bank yakin kepimpinan Dato’ Muslim akan meningkatkan lagi misi SME Bank untuk memperkasa dan memartabatkan PKS di Malaysia. Kepakaran beliau akan memainkan peranan penting dalam membimbing SME Bank ke tahap kejayaan baharu dalam landskap kewangan yang dinamik.

Untuk maklumat lanjut mengenai SME Bank dan pembiayaan serta program pembangunan usahawan, layari www.smebank.com.my atau hubungi 03-26037700.

Comments


bottom of page