top of page
  • Wartawan Nabalu News

Tindakan tegas terhadap ketua jabatan tidak mesra pelabur


17 Jun 2023

Oleh Wartawan Nabalu News


KOTA KINABALU: Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor, berkata beliau tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan terhadap ketua jabatan yang didapati menghalang usaha kerajaan negeri untuk membawa masuk pelabur ke Sabah.


Beliau berkata, terdapat kes di mana ketua jabatan mengenakan peraturan mereka sendiri yang menyusahkan pelabur yang berminat untuk melabur di Sabah.


"Dengan berbuat demikian, mereka telah menghantar isyarat yang salah kepada pelabur-pelabur ini yang kemudiannya mengelak daripada melabur di negeri ini," katanya pada majlis angkat sumpah dan penyampaian watikah pelantikan kepada 19 Ahli Majlis Daerah Tuaran bagi penggal 2023/2025 di Shangri-La Rasa Ria Resort, Tuaran.


Beliau berkata, peranan ketua jabatan adalah untuk memudahkan pelaburan dan memastikan semua urusan berjalan lancar.


"Jika semuanya teratur, tidak perlu menyusahkan pelabur," katanya sambil menambah kerajaan negeri hari ini mesra pelabur.


"Kita mahu mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan kepada rakyat, sebab itu kita membawa masuk lebih ramai pelabur ke Sabah," katanya.


Beliau berkata, dalam tempoh dua tahun lepas, jumlah pelaburan yang diterima Sabah bernilai lebih RM30 bilion.


Beliau berkata, yang terbaru ialah Esteel Enterprise Sabah Sdn Bhd (Esteel Sabah), sebuah syarikat anak syarikat Esteel Enterprise Pte Ltd dari Singapura, yang membawa masuk jumlah pelaburan sebanyak AS$2 bilion (RM8.4 bilion) ke Taman Perindustrian Minyak dan Gas Sipitang (SOGIP).


"Pelaburan ini bukan sahaja mewujudkan peluang pekerjaan kepada rakyat kita tetapi ia juga mewujudkan spin-off ekonomi yang besar," katanya.


Tambah Hajiji, Esteel Sabah akan membina sebuah kilang keluli hijau yang menggunakan gas asli sebagai bahan pengurangan karbon dan akan beralih kepada hidrogen hijau pada masa depan.
Comentarios


bottom of page