top of page
  • Wartawan Nabalu News

Zahid terima baik cadangan kaji menaikkan harga getah RM3 sekilo


2 Mac 2023

Oleh Wartawan Nabalu News


KUALA LUMPUR: Cadangan untuk mengkaji menaikkan harga lantai getah sekerap kepada RM3 sekilogram berbanding RM2.70 yang diumumkan pada Belanjawan 2023 diterima baik Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.


Namun, beliau berpendapat bahawa keputusan itu lebih baik diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim selaku Menteri Kewangan.


"Kenaikan harga yang akan dilaksanakan telah diumumkan oleh Perdana Menteri semasa sidang belanjawan.


"Kami sangat gembira dengan keputusan itu. Namun, kami ingin pengumuman ini disampaikan oleh Perdana Menteri sebagai Menteri Kewangan.


"Kami yakin ini akan lebih baik untuk semua petani kecil getah," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Perhimpunan Bulanan Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah di Ibu Pejabat Pihak Berkuasa Kemajuan Perusahaan Kecil Getah (RISDA) pada hari Khamis.


Beliau memberikan pandangan terhadap kenyataan yang dibuat oleh Timbalan Menteri Pertanian dan Komoditi, Datuk Siti Aminah Aching di Dewan Rakyat pada hari Selasa bahawa kementerian akan meneliti cadangan menaikkan harga lantai getah sekerap kepada RM3 sekilogram.


Kerajaan akan mempertimbangkan cadangan ini dengan mengambil kira keadaan kewangan negara.

Comentários


bottom of page