top of page

Amaran ribut petir, hujan lebat dan angin kencang di beberapa negeri

  • nabalunews
  • May 22
  • 1 min read

22 Mei 2025


KUALA LUMPUR: Jabatan Meteorologi Malaysia mengeluarkan amaran ribut petir, hujan lebat, dan angin kencang yang dijangka melanda beberapa negeri di Malaysia pada petang ini sehingga 4:00 petang.


Ribut petir dengan intensiti hujan melebihi 20 mm/jam dijangka berlaku di negeri-negeri seperti Perak, Pahang, Selangor, Kuala Lumpur, Johor, Sarawak, Sabah, dan WP Labuan.


Di Perak, kawasan yang terlibat termasuk Kerian, Larut, Matang Dan Selama, Kuala Kangsar, Manjung, Perak Tengah, dan Bagan Datuk.


Bagi Pahang, Rompin dijangka terjejas, manakala di Selangor, Petaling akan mengalami cuaca buruk.


Ribut petir juga dijangka melanda WP Kuala Lumpur dan beberapa kawasan di Johor, termasuk Tangkak, Muar, Batu Pahat, Mersing, Pontian, Kulai, Kota Tinggi dan Johor Bahru.


Di Sarawak, kawasan yang terjejas adalah Serian (Serian), Samarahan (Simunjan), Betong, Sarikei, Sibu, Mukah (Tanjung Manis), Bintulu (Tatau dan Sebauh), serta Miri (Subis dan Beluru).


Sabah juga tidak terkecuali, dengan kawasan-kawasan seperti Pedalaman (Sipitang, Tenom, Kuala Penyu dan Beaufort), Pantai Barat (Ranau dan Kota Belud), Tawau (Lahad Datu), Sandakan (Telupid, Kinabatangan dan Beluran), dan Kudat dijangka terjejas. WP Labuan turut terlibat dalam amaran ini.


Amaran ini dikeluarkan apabila terdapat tanda-tanda ribut petir yang dijangka membawa hujan lebat dengan intensiti melebihi 20 mm/jam, dan diramal berlangsung lebih dari satu jam.

Comments


photo6052951033375730345_edited.jpg

ABOUT US

Nabalu News is an online news portal that will bring you all the latest news and stories from Malaysia, particularly Sabah.

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

© NabaluNews.com

bottom of page