top of page

Cedera Ketika Menuruni Kinabalu: Pendaki Lelaki Terkehel Bahu di Laluan Curam

  • nabalunews
  • Apr 16
  • 2 min read


16 April 2025


RANAU: Seorang pendaki warganegara Malaysia berdepan detik cemas apabila mengalami kecederaan teruk selepas tergelincir ketika menuruni Gunung Kinabalu pagi tadi. Dalam kejadian yang berlaku sekitar jam 11:46 pagi di Kilometer 5.6 dari Laban Rata, mangsa yang dikenali sebagai Lam Chin Wei, 26 tahun, disahkan mengalami dislokasi bahu kanan.


Mangsa dilaporkan sedang turun bersama seorang Malim Gunung, Moris Lianty, ketika insiden berlaku. Keadaan trek yang mencabar dipercayai menjadi punca mangsa hilang keseimbangan lalu terjatuh. Moris segera menghubungi pihak penyelamat dan maklumat kejadian disalurkan kepada Mountain Search and Rescue (MoSAR) dan Pasukan Penyelamat Gunung (PAK-SAR) tepat pada jam 11:46 pagi.


Pasukan penyelamat tiba sembilan minit kemudian dan memberi rawatan awal di lokasi. Pegawai PAK-SAR, Pollely Roipon, bertindak pantas membalut bahu kanan mangsa bagi mengelakkan kecederaan menjadi lebih serius. Rawatan awal amat penting sebelum proses evakuasi dilakukan di kawasan curam dan licin itu.



Operasi menyelamat dijalankan menggunakan ‘Robinson Stretcher’, sejenis pengusung khas yang direka untuk kegunaan dalam keadaan mencabar seperti di gunung.


Tugas membawa turun mangsa melibatkan gabungan pasukan dari MoSAR 2, MoSAR 3 dan PAK-SAR. Turut terlibat dalam usaha ini ialah Sirai a/k Bungkong, Francis Suati, Willy Wilson Jafry, James Bulangou dan Jenderio Roch Doimin dari MoSAR 2, serta Feranideh Medi dari MoSAR 3. Mix Leeroy Mikol dari PAK-SAR turut membantu, bersama dua Malim Gunung berpengalaman, Moris Lianty dan Jahirin Ginsos.


Mangsa akhirnya tiba di Timpohon Gate dan terus diserahkan kepada pasukan perubatan EMRS sebelum dihantar ke fasiliti kesihatan berdekatan menggunakan ambulans Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM). Operasi penyelamatan tamat sepenuhnya pada jam 3:29 petang.


Insiden ini sekali lagi menekankan betapa pentingnya aspek keselamatan ketika mendaki gunung, khususnya ketika fasa penurunan dari puncak. Keletihan, faktor cuaca serta keadaan trek boleh menjadi penyumbang utama kepada kecelakaan jika tidak ditangani dengan baik.


Pihak berkuasa terus menasihatkan pendaki agar memastikan diri berada dalam keadaan fizikal yang bersedia dan sentiasa mengikuti panduan keselamatan serta mendapatkan khidmat Malim Gunung yang bertauliah.


Mangsa kini dilaporkan stabil dan sedang menerima rawatan lanjut di pusat kesihatan berhampiran.

Komentar


photo6052951033375730345_edited.jpg

ABOUT US

Nabalu News is an online news portal that will bring you all the latest news and stories from Malaysia, particularly Sabah.

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

© NabaluNews.com

bottom of page