top of page
  • nabalunews

Gangguan ekosistem punca Gajah Pygmy berhijrah: Pakar


Dr. Nurzhafarina Othman ketika menyampaikan perkongsian secara dalam talian

29 Sept 2021


KOTA KINABALU: Aktiviti penerokaan yang dijalankan di kawasan habitat asal Gajah Pygmy Borneo menyebabkan haiwan tersebut berhijrah dari satu kawasan ke kawasan lain.


Pensyarah Kanan Institut Biologi Tropika dan Pemuliharaan (IBTP), Dr. Nurzhafarina Othman berkata, penghijrahan itu termasuklah ke kawasan yang didiami penduduk sehingga menimbulkan konflik gajah-manusia.


“Sebenarnya gajah ini tidak mempunyai pilihan dan terpaksa berhijrah akibat gangguan ekosistem yang dialami pada habitat mereka,” katanya dalam webinar bertajuk ‘Human and Nature - The Natural Bond’ anjuran My STEM Ambassador UMS dengan kerjasama U-Science.


Webinar secara dalam talian itu berlangsung baru-baru ini bagi memahami ekosistem Gajah Pygmy Borneo dan landskap habitat haiwan berkenaan.


Menurut Nurzhafarina, terdapat lebih seribu gajah kerdil itu di sekitar daerah Kinabatangan, Tabin dan bahagian tengah negeri Sabah.


“Kewujudan haiwan ini sangat penting dalam ekosistem alam semula jadi di negeri ini. Bagi mengendalikan konflik yang berlaku, sebuah pasukan khas telah ditubuhkan.


“Pasukan ini yang dikenali sebagai Community Elephant Conservation Team bertujuan membantu dalam memberi khidmat nasihat di kawasan Kinabatangan, Beluran dan Telupid.


“Selain itu, usaha bagi merealisasikan Livelihood Insurance for Elephant (LIFE) juga merupakan salah satu langkah untuk memastikan ekosistem Gajah Kerdil Borneo terus terpelihara,” katanya.

Komentarai


bottom of page