top of page
  • Wartawan Nabalu News

Pasukan petugas 5G ditubuhkan untuk capai 80% liputan tahun ini


10 Mei 2023

Oleh Wartawan Nabalu News


KUALA LUMPUR: Kerajaan bersetuju untuk menubuhkan sebuah pasukan petugas bagi memastikan pelaksanaan rangkaian 5G di bawah Digital Nasional Bhd (DNB) mencapai sasaran 80 peratus liputan di kawasan berpenduduk menjelang penghujung tahun ini.


Pasukan petugas itu juga bertanggungjawab untuk memantau peralihan kepada model dwirangkaian yang dijangka berlaku pada awal 2024.


Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil berkata pasukan petugas itu akan dipengerusikan secara bersama oleh Ketua Setiausaha Perbendaharaan Datuk Johan Mahmood Merican dan Ketua Setiausaha KKD Datuk Mohamad Fauzi Md Isa.


"Adalah menjadi matlamat utama pasukan petugas ini untuk memantau rangka kerja dan pelan peralihan kepada model dwirangkaian 5G di Malaysia bagi menjamin keteraturan dan ketertiban pelaksanaannya dari aspek perundangan, teknikal dan kewangan," katanya dalam satu kenyataan.


Beliau berkata pasukan petugas itu akan diurussetiakan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) dan dianggotai oleh pihak DNB dan pihak penyedia perkhidmatan antaranya CelcomDigi, Maxis, Telekom Malaysia, dan YTL Communications serta pihak lain yang akan ditentukan dari semasa ke semasa.


Fahmi sebelum ini dilaporkan berkata kerajaan memutuskan untuk menukar model pelaksanaan 5G ketika ini kepada dwirangkaian sebaik sahaja pelaksanaan semasa di bawah DNB mencapai 80 peratus liputan di kawasan berpenduduk.


Menurutnya peralihan kepada model dwirangkaian itu akan dilaksanakan berpandukan syarat yang selari dengan amalan di peringkat global yang menawarkan kepelbagaian rangkaian.


Beliau juga memberi jaminan bahawa proses itu tidak akan memberi kesan kepada perkhidmatan 5G yang ditawarkan oleh syarikat-syarikat telekomunikasi.


"Kita mahu memastikan bahawa pengguna tidak akan terjejas dengan apa-apa perubahan yang berlaku. Kita juga mahu memastikan bahawa syarikat-syarikat telekomunikasi dapat terus beroperasi dengan baik dan menghasilkan pendapatan yang munasabah," katanya.


Fahmi berkata kerajaan komited untuk melaksanakan rangkaian 5G sebagai salah satu usaha untuk meningkatkan ekonomi digital negara dan menawarkan peluang kepada rakyat untuk melibatkan diri dalam sektor-sektor bernilai tinggi.

Comments


bottom of page