- nabalunews
Penyertaan UPKO dalam Pakatan Harapan

26 Ogos 2021
Penyertaan UPKO dalam Pakatan Harapan
1. Pakatan Harapan (PH) merupakan gabungan parti-parti politik berbilang kaum, iaitu PKR, DAP dan AMANAH.
2. UPKO, selepas resolusi parti pada tahun 2019 juga menjadi parti politik berbilang kaum sepenuhnya.
3. Justeru, keputusan menyertai gabungan parti berbilang kaum yang besar, iaitu Pakatan Harapan adalah sesuai dengan aspirasi parti.
4. Pakatan Harapan kini merupakan gabungan parti berbilang kaum yang terbesar di Malaysia merangkumi parti-parti komponennya, iaitu PKR, DAP, AMANAH dan UPKO.
5. Gabungan parti lain seperti Barisan Nasional (BN) dan Perikatan Nasional (PN) masih mengandungi parti politik berasaskan suku kaum dan suku agama, sesuatu yang UPKO percaya bukan langkah ke hadapan buat negara Malaysia.
EWON BENEDICK
Naib Presiden UPKO
ADUN Kadamaian