top of page
  • Wartawan Nabalu News

Saman dalam perbicaraan mahkamah tidak layak mendapat kadar Khas Bayaran Saman RM50 - PDRM


19 April 2023

By Wartawan Nabalu News


KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah mengumumkan bahawa semua saman trafik bagi kesalahan yang dilakukan pada tahun 2022 dan sebelumnya layak menikmati Kadar Khas Bayaran Saman RM50.


Walau bagaimanapun, saman yang masih dalam perbicaraan mahkamah tidak termasuk dalam penawaran tersebut.


Menurut Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Bukit Aman, Datuk Seri Mat Kasim Karim, tawaran yang dikeluarkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, berbeza daripada tawaran diskaun saman PDRM sebelum ini.


"Tetapi bagi Kadar Khas Bayaran Saman yang diumumkan Perdana Menteri semalam ia berbeza dan lebih berbaloi daripada diskaun 60 peratus itu kerana orang awam hanya perlu bayar RM50 untuk satu saman," katanya.


Orang awam boleh membuat pembayaran saman mereka secara dalam talian melalui aplikasi MyBayar Saman dan secara fizikal di semua kaunter bayaran trafik di Ibu Pejabat Polis Kontinjen dan Daerah di seluruh negara bermula dari 21 April hingga 21 Mei 2023.


Mat Kasim menyatakan bahawa PDRM tidak menetapkan had jumlah saman trafik yang boleh dibayar oleh orang awam dalam tempoh tersebut dan mengalu-alukan mereka untuk menjelaskan kesemua saman yang ada.


Ini adalah peluang yang baik bagi orang awam untuk menyelesaikan hutang saman trafik mereka dengan kos yang lebih rendah. "Ini akan membolehkan orang ramai membayar saman trafik mereka dengan lebih mudah dan memperbaiki rekod kesalahan trafik mereka," kata Mat Kasim.


PDRM mengingatkan orang ramai bahawa penawaran Kadar Khas Bayaran Saman RM50 hanya terbuka untuk tempoh masa yang terhad dan orang ramai digalakkan untuk membuat pembayaran secepat mungkin untuk mengelakkan kenaikan kos di masa depan.

bottom of page