top of page
  • Wartawan Nabalu News

Tiada perubahan harga petrol dan diesel


15 Jun 2023

Oleh Wartawan Nabalu News


KUALA LUMPUR: Kerajaan mengekalkan harga runcit petrol RON97, RON95 dan diesel bagi tempoh 15 hingga 21 Jun ini, seiring dengan usaha melindungi pengguna daripada kesan kenaikan harga minyak dunia.


Menurut kenyataan Kementerian Kewangan (MOF), harga RON97 kekal pada RM3.37 seliter, manakala RON95 dan diesel masing-masing kekal pada RM2.05 dan RM2.15 seliter.


"Bagi melindungi pengguna daripada kesan kenaikan harga sebenar minyak di pasaran global, kerajaan masih mengekalkan harga runcit petrol RON95 pada paras harga siling RM2.05 seliter dan diesel RM2.15 seliter, sungguhpun harga pasaran sebenar bagi kedua-dua produk telah melebihi paras harga siling yang telah ditetapkan," kata MOF.


MOF juga memaklumkan bahawa kerajaan akan terus memantau kesan perubahan harga minyak mentah dunia serta mengambil langkah yang bersesuaian bagi memastikan kebajikan dan kesejahteraan rakyat terus terpelihara.


Harga minyak dunia telah meningkat sejak beberapa bulan lalu, disebabkan oleh faktor-faktor seperti pemulihan permintaan global, pengurangan bekalan oleh negara-negara pengeluar utama dan ketegangan geopolitik di Timur Tengah.
Comments


bottom of page